Ministrul Economiei se intalneste in China cu potentiali investitori in sectorul energetic romanesc

Ministrul Economiei se intalneste in China cu potentiali investitori in sectorul energetic romanesc

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, va conduce delegatia oficiala a Romaniei la cea de-a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Romano – Chineza de colaborare economica, ce va avea loc intre 19-21 octombrie 2011, la Beijing, relateaza NewsIn.

Subiectele care vor fi abordate privesc stadiul colaborarii economice si comerciale bilaterale intre Romania si Republica Populara Chineza de la sesiunea anterioara a Comisiei mixte si pana in prezent, precum si rezultatele obtinute. De asemenea, vor fi prezentate oportunitatile intensificarii investitiilor reciproce si a cooperarii tehnice dintre cele doua tari si incurajarea firmelor sa initieze proiecte de colaborare avantajoase in domeniile energetic, infrastructurii etc.

“In cadrul vizitei oficiale pe care delegatia condusa de ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, o va desfasura in China, vor avea loc intalniri cu companiile chineze interesate de proiectele majore din domeniul energetic si infrastructurii din Romania. Astfel, Ministrul Ion Ariton are programate intalniri cu reprezentantii companiilor China Huadian Engineering, Sinohydro si China Nuclear Power Engineering Co, Ltd.”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

In aprilie 2011, a avut loc, la Bucuresti, vizita delegatiei oficiale chineze conduse de Li Changchun, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. In august 2011, a avut loc vizita de lucru in China a prim ministrului Romaniei, Emil Boc. In cadrul convorbirilor dintre prim ministrul Emil Boc si premierul Wen Jiabao, partea romana a prezentat cinci proiecte de dezvoltare majore romanesti, proiecte care au atras interesul companiilor chineze de a se implica activ in realizarea lor.

China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC) face parte din Grupul China Huadian Corporation, avand un rol important pentru dezvoltarea ingineriei si tehnologiei industriale. La sfarsitul anului 2009, CHEC a fost numita intreprindere de exceptie de catre Asociatia din Industria de Energie Electrica din China, avand un capital de 9,9 miliarde RMB (renminbi, n.r.) si vanzari anuale de noua miliarde RMB, cu o crestere anuala medie de 20%. Detine peste 186 de brevete proprii si a primit medalia de “intreprindere de tehnologie avansata”, 9 ani la rand.

Sinohydro este una dintre principalele companii chineze de stat, cu activitate in domeniul constructiilor, in special in cele hidroenergetice cu operatiuni in peste 50 de tari.
In luna august 2011, ministrul Ion Ariton s-a intalnit la Beijing si in septembrie la Bucuresti cu reprezentantii Sinohydro, care au reconfirmat interesul companiei chineze de a se implica in realizarea proiectului hidrocentrala prin acumulare si pompare de la Tarnita-Lapustesti.

Grupul Sinohzdro fost unul din principalii contractori ai hidrocentralei „Three Gorges”, cea mai mare hidrocentrala din lume, cu 14 unitati de generatoare hidroenergetice.

China Nuclear Power Engineering Co, Ltd (CNPEC), membra a China Guandong Nuclear Power Group, a fost infiintata la 20 februarie 2004, fiind una dintre cele mai importante companii chineze din domeniul energiei nucleare. Este prima companie specializata in managementul proiectelor energiei nucleare din China. Compania chineza este interesata sa participe la realizarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

In acest scop, pana in prezent, s-au desfasurat mai multe runde de discutii, la Beijing, in luna mai 2011 cu MECMA si Nuclearelectrica, iar la inceputul lunii iulie 2011 la Bucuresti.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente