Extractia gazului de sist: cum functioneaza?

0
398
Liber la gaze de șist, pe şest, in Bihor

Gazul natural poate oferi 30% din totalul de energie primara la nivel mondial pana in 2025. Gazul de sist, ce se extrage din formatiuni de sist, reprezenta 1,4% din piata gazului din SUA in 2000 si 17% in 2011. Se va indrepta Europa in aceeasi directie? Care sunt beneficiile si care sunt riscurile folosirii gazului de sist?

Saptamana aceasta, deputatii europeni de la comisiile pentru industrie, cercetare si energie si cei de la comisia pentru mediu au votat doua rapoarte ce evalueaza aspectele industriale si energetice ale exploatarii gazului de sist, dar si impactul acesteia asupra mediului inconjurator. Raportul intocmit de Niki Tzavela (Grupul Europa Libertatii si Democratiei, Grecia) arata avantajele extractiei gazului de sist, pe cand cel al deputatului Bogusław Sonik (Polonia), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), arata riscurile.

Extractia gazului de sist: cum functioneaza?

Beneficii si riscuri

Productia de gaz de sist ar contribui la reducerea importurilor de resurse, ar creste competitia globala, avand un efect major asupra preturilor, ar crea noi locuri de munca si ar contribui la siguranta aprovizionarii.

Pe de alta parte, fracturarea hidraulica folosita in extractia gazului de sist este o mare consumatoare de apa. In acelasi timp, exista riscul contaminarii panzei freatice, al exploziilor, al scurgerilor de gaz la suprafata si al efectelor seismice.

Rapoartele vor fi votate in plen in octombrie. O parte din statele membre – Polonia, Austria, Germania, Olanda, Suedia si Regatul Unit – au permis exploatarea gazului de sist si se pregatesc pentru extractii. Alte tari, precum Franta si Bulgaria, au decis pentru moment sa suspende planurile de exploatare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.