Reducerea cu 70% a emisiilor de CO2 in secolul al XXI-lea ar salva ghetarii din Oceanul Arctic

Reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de sera, in special a dioxidului de carbon, in secolul al XXI-lea ar salva ghetarii din Oceanul Arctic si ar evita consecintele dezastruoase provocate de incalzirea climatica, potrivit unui studiu dat publicitatii marti si citat de AFP.
antarctica
Incalzirea climatica din zona arcitca ar fi redusa astfel aproximativ la jumatate, ceea ce ar ajuta la salvarea pestilor, a pasarilor marine si a animalelor polare, precum ursii albi, in special in nordul Marii Bering, sunt de parere cercetorii.

Desi temperaturile ar continua sa creasca, aspectele cele mai periculoase ale incalzirii climatice (topirea calotei glaciare, reducerea permafrostului, cresterea nivelului oceanelor) ar putea fi partial evitate, explica Warren Washington, cercetator la NCAR (National Center for Atmospheric Research), principalul autor al studiului.

Acest proiect finantat de Departamentul american al Energiei va fi publicat saptamana viitoare in Scrisorile privind cercetarea geofizica (Geophysical research Letters).

„Studiile arata ca nu putem evita incalzirea climatica a planetei in secolul al XXI-lea”, precizeaza Washington, care s-a bazat pe mai multe simulari informatice. „Dar daca oamenii ar reusi sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera in aceasta proportie (70% – n.red.), am putea stabiliza amenintarea reprezentata de incalzirea climatica si evita o catastrofa”, a adaugat cercetatorul.

Temperatura medie de pe glob a crescut cu aproape un grad de la jumatatea secolului al XIX-lea si pana in prezent. Procesul de incalzire se datoreaza in primul rand emisiilor de gaze cu efect de sera si mai ales dioxidului de carbon (CO2), aminteste studiul.

Gazele cu efect de sera din atmosfera au depasit cantitatea din secolul al XIX-lea de 284 de parti la un milion (ppm), ajungand in prezent la 380 de ppm. Cele mai recente cercetari arata ca o crestere cu inca un grad Celsius a temperaturii ar putea declansa schimbari climatice periculoase.

Pentru studiul lor, climatologii au luat in calcul ipoteza ca nivelul de CO2 din atmosfera ar putea fi plafonat la 450 ppm la sfarsitul acestui secol, un nivel realizabil daca masurile de economisire a energiei si dezvoltarea tehnologiilor pentru energii regenerabile sunt implementate In schimb, daca nu vor fi luate masuri, nivelul de dioxid de carbon va atinge 750 de ppm pana in anul 2100.

Rezultatele cercetarilor arata ca avand un nivel de CO2 limitat la 450 de ppm, temperaturile ar creste in medie cu 0,6 grade Celsius fata de nivelul actual pana la sfarsitul secolului. Insa daca nu se va face nimic, cresterea temperaturilor va fi aproape de patru ori mai mare.

Cresterea nivelului oceanelor ar fi, in primul caz, de 14 centimetri, si in al doilea de 22 de centimetri. De asemenea, in prima situatie, volumul ghetarilor ar scadea cu 25% pe timpul verii si se va stabiliza pana in 2100, insa daca nu vor fi luate masuri, volumul ar fi redus cu cel putin 75%.

Confruntata cu un scenariu dezastruos, Uniunea Europeana a hotarat sa reduca drastic emisiile de dioxid de carbon. La randul sau, presedintele american Barak Obama a propus reducerea pana in 2020 a emisiilor de CO2 cu 14% fata de nivelul lor din 2005, si cu 83% pana in 2050, adoptand in acelasi timp mai multe reguli privind dreptul de poluare.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *