Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare se sarbatoreste in al doilea weekend al lunii mai

Unele specii de pasari europene vor fi nevoite sa migreze mai mult deoarece incalzirea globala le determina sa-si mute locurile de cuibarit tot mai inspre nord, dupa cum informeaza Reuters.
pasari migratoare
Cateva specii de pasari cantatoare vor fi nevoite sa zboare 400 km in plus in timpul celor doua calatorii anuale catre Africa si inapoi, care totalizeaza 6.000 de kilometri, dupa cum se arata intr-un raport efectuat de oamenii de stiinta, raport ce pare sa fie primul de acest gen.

“Unele specii de pasari vor putea sa parcurga distante in plus, dar altele nu”, a specificat Stephen Willis de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

Conform raportului care a fost publicat in Journal of Biogeography, aproximativ 500 milioane de pasari migreaza din Africa, in Europa si Asia, in fiecare an, unele dintre acestea cantarind numai noua grame. Noua din cele 17 specii de pasari cantatoare examinate vor fi nevoite sa zboare mai mult din cauza incalzirii globale ce se anunta a se intensifica intre 2071 si 2100.

“Unele specii vor fi capabile sa se adapteze la schimbarile climatice, de exemplu prin gasirea unor rute mai scurte, daca pot gasi destula hrana la momentul potrivit. Pe masura ce temperaturile cresc si habitatele se schimba, pasarile se vor confrunta cu cea mai mare provocare, de la epoca pleistocena incoace”, a mai explicat Willis.

Dupa cum se arata in studiu, locurile de reproducere ale pasarilor se muta inspre nord din cauza schimbarilor climatice, in timp ce regiunile de iernat din apropierea Ecuatorului sunt mai putin afectate. Regiunea Arctica se incalzeste de doua ori mai repede decat restul planetei.

Astfel, in raport se arata ca Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca zonele protejate pentru speciile migratoare ce au nevoie de un loc pentru a se opri in lungile lor calatorii. Cu toate acestea, s-a dovedit ca pasarile migratoare s-au adaptat foarte bine de-a lungul timpului, reusind sa supravietuiasca erei glaciare.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here