Analistii mondiali in domeniul energetic estimeaza o scadere de 3% a emisiilor de carbon din cauza recesiunii

CEO a cump?rat certificate de CO2 în valoare de 71 de milioane de lei

Reducerea emisiilor de gaze de sera ofera tarilor o ocazie unica de a trece la surse de energie producatoare de mai putin carbon, conform Agentiei Internationale a Energiei. Scaderea cu 3% a emisiilor este efectul diminuarii activitatilor industriale.

Emisiile de gaze de sera generate de oameni vor scadea cu 3% in 2009, in primul rand datorita crizei financiare mondiale, a declarat astazi Agentia Internationala a Energiei (AIE).
Trei sferturi din acest procent se datoreaza descresterii activitatii industriale, iar restul este efectul reorientarii tarilor catre energia regenerabila si nucleara.

Chiar si asa, analistii de renume mondial au calculat ca, pentru a se evita o schimbare periculoasa a climei, natiunile lumii ar trebui sa investeasca in fiecare an 400 de miliarde de dolari pentru a construi peste 350 de noi centrale nucleare si 350.000 de turbine eoliene in urmatorii 20 de ani. Aceiasi analisti estimeaza ca pana in anul 2020 un procent de 3/5 din automobile ar trebui sa functioneze pe solutii alternative motorului traditional cu ardere interna. Cifrele provin dintr-un extras special din viitorul raport anual privind perspectivele energetice mondiale intocmit de AIE, extras publicat la reuniunea pentru clima a Natiunilor Unite, desfasurata la Bangkok.

O astfel de scadere a nivelului de emisii, inregistrata pentru a patra oara in ultimii 50 de ani, ofera tarilor lumii ocazia unica de a recurge la surse de energie generatoare de mai putin carbon, a declarat economistul-sef al AIE, Fatih Birol.
„Rata medie de crestere a emisiilor a fost de 3% pe an, dar estimam ca in acest an emisiile vor scadea cu 3%. Din cauza crizei financiare, multe domenii de activitate au sansa de a se indeparta de sursele de energie neregenerabile. Daca vom obtine un rezultat bun la conferinta pentru clima de la Copenhaga, acestea se vor putea indrepta catre energia regenerabila”, a declarat el.

Agentia independenta, fondata de cele mai bogate 28 de state ale lumii, a afirmat ca derularea afacerilor ca si pana acum nu poate provoca decat o catastrofa. „Avem nevoie de o revolutie energetica si ecologica. Continuarea afacerilor curente ar duce la cresterea temperaturii cu 6° C. Pentru a mentine emisiile sub pragul de 450 ppm (parti la million) este necesar ca in regiune sa se construiasca anual, pana in anul 2030, cate 18 centrale nucleare, 17.000 de turbine, 100 de centrale solare cu concentrare a radiatiei si 16 uzine de captare si depozitare a dioxidului de carbon„, a declarat Birol.
„Consideram ca procentul de utilizare a energiilor regenerabile si nucleare, care astazi este de 18% la nivel mondial, trebuie sa creasca la 33% pana in 2030”, a adaugat acesta. „Dar cheia procesului va fi eficienta energetica”.

Finantarea revolutiei energetice preconizate de AIE ar costa circa 400 de miliarde de dolari anual pana in anul 2020, dar pretul ar fi cu mult mai mare daca reducerea emisiilor s-ar efectua mai tarziu, a sustinut Nobuo Tanaka, directorul agentiei.
„Beneficiul va fi evitarea celor mai rele consecinte ale schimbarilor climatice, care nu pot fi cuantificate. In plus, toata lumea va face economii”, a mai spus acesta.

Conform scenariului AIE de mentinere a emisiilor sub nivelul de 450 ppm, ar trebui ca tarile sa renunte rapid la motoarele cu ardere interna. „Nouazeci si cinci la suta dintre masini au motoare cu combustie interna. Pentru a limita emisiile la cel mult 450 [ppm] este nevoie de tot mai multe masini electrice si hibride. Pana in 2020 ar trebui ca doar 40% din autovehicule sa mai aiba motor cu ardere interna”, a sugerat agentia.
Pentru prima data, agentia a estimat si ce pret ar plati tarile membre OPEC in cazul in care lumea intreaga s-ar indeparta de benzina si petrol. „Daca nu incheiem nici un acord la Copenhaga, estimeaza membrii agentiei, industria pertroliera se poate astepta la castiguri de circa 28 bilioane de dolari intre 2012 si 2030. Pe de alta parte, restrangerea emisiilor la 450 ppm ar insemna o reducere a veniturilor cu 16%, deci numai 24 de bilioane”, a declarat Birol.
„Ar fi un castig mai mic, dar tot de patru ori mai mare decat cel inregistrat in ultimii 22 de ani”, a mai spus acesta. „Cererea de petrol, carbune si gaze naturale trebuie sa atinga apogeul in 2020, apoi sa scada. Energia reinnoibila, nucleara si CCS (captarea si depozitarea carbonului) trebuie sa creasca spectaculos”, se specifica in raport.

Economistul-sef afirma ca discutiile despre clima ce se vor incheia in luna decembrie la Copenhaga sunt esentiale daca se vrea ca omenirea sa renunte la combustibilii fosili. „Avem nevoie de un imbold. Oamenii nu investesc in energii poluante nu pentru ca sunt rai, ci din cauza banilor. Iar fara un semnal incurajator de la Copenhaga acest lucru nu se va schimba.”
„Raportul AIE ne confirma ceea ce stiam deja: ca orice intarziere in luarea de masuri pentru protejarea climei va creste semnificativ pretul pe care-l vom plati”, a declarat si Kaisa Kosonen, analist politic al Greenpeace International.
Evaluarea confirma si faptul ca obiectivele curente ale tarilor industrializate nu sunt suficiente pentru obtinerea eficientei energetice la scara necesara.
De asemenea, confirma ceea ce sugerase si scenariul Greenpeace, si anume ca eficienta energetica va avea rolul primordial in solutionarea problemei climei, depasind ca importanta orice tehnologie propusa.

Marirea si decaderea emisiilor de carbon

Emisiile de carbon sunt strans legate de dezvoltarea economica si au crescut cu aproape 3% pe an incepand din anii „50. Cu toate acestea, au inregistrat si trei prabusiri in decursul ultimilor 60 de ani.

Prima scadere a avut loc in timpul crizei petrolului de la inceputul anilor „70, cand pretul acestuia s-a dublat si a fortat multe industrii sa se restranga sau sa se inchida.
Au scazut iarasi la inceputul anilor „90, odata cu colapsul economic al Uniunii Sovietice, stat dependent de exploatarea carbunelui. Productia industriala s-a redus drastic, minele s-au inchis si oamenii nu si-au mai permis sa-si incalzeasca locuintele.

Surprinzatoare a fost scaderea cu 0,3% din anii 1998-1999, datorata partial cresterii eficientei energetice, dar in principal faptului ca Marea Britanie si Germania au inchis multe mine de carbune pentru a trece la incalzirea cu gaz, iar China a redus subventiile pentru energie. Economia mondiala a continuat sa creasca, in special in domeniul tehnologiei informatiei si al serviciilor, care nu reprezentau consumatori majori de energie la acea vreme.
In fine, scaderea emisiilor in anul 2009 este cauzata de criza creditelor si de recesiunea care i-a urmat, fiind cea mai puternica din anii „70 si pana astazi.

Sursa: www.guardian.co.uk (articol de John Vidal).
http://www.guardian.co.uk/environment/2009/oct/06/carbon-cuts-recession-iea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *