Un grup de firme daneze si olandeze vor construi in 2010 un depozit de produse ecologice cu o capacitate de patru milioane de tone in judetul Tulcea, unde agricultorii din zona Parcului National Macin isi vor putea duce produsele, pentru a obtine in schimbul lor un pret cu o treime mai mare decat in cazul celor conventionale. Cerealele eco ale localnicilor vor fi exportate in Danemarca si Olanda, iar in scurt timp este posibil sa ajunga si pe mesele germanilor.
Pentru inceput, in proiect intra numai cerealele ecologice, insa vor urma si legumele si fructele, pe masura ce vor fi omologate. De aceasta investitie vor beneficia cateva mii de localnici care practica agricultura in jurul Parcului National Muntii Macinului si care detin peste o mie de hectare de terenuri agricole.
„Deocamdata vorbim despre agricultorii din zona Parcului, insa ne asteptam sa creasca numarul celor care vor beneficia de depozit odata ce vor afla despre el. Practic, ei (investitorii) se vor ocupa de transportul recoltelor de pe tarla pana la depozit. Agricultorii nu vor mai sta in ploaie sa isi vanda produsele sau cu teama ca nu le vor vinde deloc”, a declarat pentru Green Report Viorel Rosca, seful Administratiei Parcului National Muntii Macinului (APNMM).
Investitorii au decis sa construiasca depozitul de produse agricole ecologice dupa doi ani de analize si discutii cu reprezentantii Administratiei Parcului National Muntii Macinului si ai consulatului Roman din Danemarca.
„Mai intai au facut o serie de teste ale solului si dupa doi-trei ani de munca si-au dat seama ca zona merita. Le-au placut produsele noastre, chiar daca nu aveau bobul din reclama, dar tocmai asta le-a placut”, a adaugat Viorel Rosca.
In ultimii doi ani, peste o mie de hectare din zona Parcului au fost acreditate pentru agricultura ecologica cu ajutorul banilor europeni, iar localnicii au primit seminte ecologice si consultanta gratuita. Potrivit sefului APNMM, produsele au fost duse la export, la preturi duble fata de cele de pe piata locala.
sursa: http://www.green-report.ro/stiri/pdanezii-investesc-agricultura-ecologica-din-judetul-tulceap