Iernile vor fi in continuare reci, din cauza activitatii solare reduse

Fenomenul de „blocare” a curentilor de aer, aparut in urma activitatii reduse a Soarelui, nu afecteaza tendinta de incalzire globala.ierni reci

Europa continentala si marea Britanie vor avea ierni reci mai frecvent in viitor, din cauza unei activitati solare scazute, spun oamenii de stiinta.

Ei au identificat o legatura intre petele mai rare de pe Soare si conditiile atmosferice care blocheaza vanturile calde sa intre in Europa, in timpul iernii.

Dar au adaugat ca fenomenul afecteaza o regiune limitata si nu va altera tendinta de incalzire climatica globala.

Profesorul Mike Lockwood de la Universitatea Reading din Marea Britanie a declarat ca sunt mai multe teorii care explica legatura dintre petele solare si clima, dar echipa sa de cercetare considera fenomenul meteo de „blocare” drept cea mai buna explicatie.

„Blocarea” afecteaza dinamica unor curenti de aer foarte puternici aflati la 7-12km inaltime si care au o influenta majora asupra vremii. Exista un astfel de curent in fiecare emisfera.

„Europa este cea mai influentata intrucat se afla sub zona acestui curent din emisfera nordica”, a explicat profesorul.

„Blocarea” are loc atunci cand curentul formeaza un S deasupra Atlanticului de nord, dandu-se peste cap. Daca nu se blocheaza, curentul aduce vanturi calde, dar daca se blocheaza, atunci vanturile reci din est sosesc deasupra Europei, ducand la caderi mari de temperatura.

Aceasta blocare se pare ca ar fi cauzata de activitatea solara, spune profesorul.

Studiile recente arata ca atunci cand activitatea solara este mica, blocarea are loc mai frecvent. O blocare indelungata in timpul ultimei ierni a fost responsabila pentru frigul care a cuprins Europa.

Felul in care activitatea solara afecteaza comportamentul curentilor de aer este legat de cantitatea de emisii ultraviolete produse de Soare.

Ultravioletele incalzesc atmosfera (la 20-50km inaltime), mai ales stratosfera ecuatoriala. Acest lucru duce la diferente de temperatura, care afecteaza formarea curentilor de aer. Activitatea solara schimba curentii atmosferici, arata profesorul.

Lockwood a declarat ca doreste sa cerceteze acum influenta activitatii solare scazute asupra vremii din Europa in timpul lunilor de vara.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *