Efectele activitatii solare asupra climatului Terrei

Soarele, desi se afla în prezent în perioada de maxim a activit??ii sale, “este neobi?nuit de lini?tit”
Efectele activitatii solare asupra climei planetei

Chiar si cele mai mici schimbari ale activitatii solare pot avea un impact asupra climatului Terrei in moduri semnificative si complexe, spun cercetatorii. Aceasta in conditiile in care Soarele este o stea constanta, in comparatie cu multe alte locuitoare ale galaxiei.

Unele stele pulseaza violent si pot chiar exploda. Spre deosebire de acestea insa, Soarele sistemului nostru variaza in privinta intensitatii energiei emise doar in proportie de 0,1%, in decursul ciclului solar relativ stabil, de 11 ani.

Totusi, „lumina care ajunge la marginea atmosferei Pamantului  furnizeaza de aproximatic 2.500 de ori mai multa energie decat toate celelalte surse la un loc”, a explicat expertul in heliofizica Greg Kopp, pentru space.com. In aceste conditii, chiar si proportia de 0,1 a cantitatii de lumina emise de Soare depaseste toate celelalte surse de energie la un loc, cum este si radioactivitatea emisa in mod natural de nucleul Pamantului.

Ce se intampla pe Pamant la cele mai mici schimbari ale luminii emise de Soare

Pentru a afla ce impact au variatiile infime ale temperaturii Soarelui asupra climatului terestru, National Research Council (NRC) a convocat experti din domenii variate, de la fizica, activitati solare, pana la chimie a atmosferei, dinamica fluidelor si fizica particulelor de energie.

Multe dintre efectele activitatii solare asupra climei identificate au fost foarte complexe. De exemplu, particulele de energie solara si razele cosmice ar putea reduce nivelul ozonului din stratosfera. Efectul domino se creeaza astfel, si aceste conditii influenteaza atmosfera, pana la eventualitatea deturnarii furtunilor si a fronturilor atmosferice puternice de pe cursul lor firesc.

Reactii in lant

„In partea inferioara a stratosferei, prezenta ozonului cauzeaza o incalzire locala, cauzata de dizolvarea moleculelor de ozon de catre lumina ultravioleta” a spuns climatologul Jerry North de la Texas A&M University.

In momentul in care ozonul este inlaturat, stratosfera se raceste, crescand diferenta de temperatura dintre tropice si regiunea polara. Contrastul de temparaturile din stratosfera si partea superioara a troposferei duce la instabilitati atmosferice de la vest la est. Aceste instabilitati creeaza vartejuri si alte miscari atipice.

Vartejurile „hranesc” inetnsitatea curentilor jet,  modificand in cele din urma fluxurile din partea superioara a troposferei, stratul din atmosfera cel mai apropiat de suprafata Pamantului. „Pozitionarea geografica a curentilor jet poate schimba distribuirea furtunilor la latitudini medii”, a explicat climatologul. Este, asadar, posibil ca Soarele sa joace un rol in acest proces, dar modelul climatic respectiv este foarte greu de identifica si de dovedit.

Cel mai vulnerabil loc din lume la variatiile solare

Cercetatorii de la National Center for Atmospheric Research sugereaza, in plus, ca variatiile luminii Soarelui asi lasa, cu siguranta, amprenta asupra climatului, in special in Oceanul Pacific.

Analizand  temperatura la suprafata apei in timpul apogeului activitatilor solare, cercetatorii au descoperit in Pacificul tropical modificari ale temperaturii de aproape un grad Celsius, dupa un model asemanator racirii periodice cauzate de La Niña, care afecteaza periodic clima intregii planete.

„Pacificul este in mod deosebit sensibil la cele mai mici variatii atmosferice”, a spus climatologul Gerald Meehl. Activitatea solara influenzeaza procesele legate de curentii atmosferici si de intensitatea lor.

„Mica epoca glaciara”

Oamenii de stiinta au pus pe seama activitatilor solare si perioada de la sfarsitul secolului XVII si inceputul secolului XVIII, cel mai rece interval din ceea ce au numit „Mica epoca glaciara”, timp in care Europa si America de Nord au fost afectate de ierni extrem de reci.

Racirile regionale pot fi legate de scaderea radiatiilor ultraviolete ale Soarelui. Urmatoarea perioada in care climatologi anticipeaza ca este posibila repetarea fenomenului este chiar in prezent, din moment ce ciclul solar este la cea mai mica intensitate de peste 50 de ani.

„Daca Soarele intr-adevar intra in faza nefamiliara noua a ciclului solar, trebuie sa ne dublam eforturile de a intelege legatura dintre acesta si climat”, a spus si Lika Guhathakurta, cercetator la NASA, in cadrul programului „Living with a Star”.

Exploziile solare anticipate

Exploziile solare au potentialul de a deveni din ce in ce mai puternice si mai frecvente in 2013, pe masura ce Soarele se apropie de nivelul maxim de activitate anul acesta, spun specialistii.

„Desi Soarele este, pe departe, sursa dominanta de energie care ne alimenteaza sistemul solar, nu presupuneti ca a cauzat multe dintre schimbarile climatice recente. Este destul de stabil. Are potentialul de a cauza schimbari enorme, dar, din fericire pentru noi, este destul de lenes”, a mai spus Kopp.

Desi Soarele este „vinovatul istoric” pentru schimbarile climei, el este, in realitate, raspunzator pentru mai putin de 15% din cresterea temperaturii globale din ultimul secol. In acest timp, activitatea oamenilor a produs asemenea modificari ale atmosferei incat a cauzat cea mai mare parte a incalzirii globale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *