Guvernatorul statului California avertizează: Schimbarea climatică nu este o farsă

Guvernatorul statului California avertizeaza: Schimbarea climatica nu este o farsa

Seceta fara precedent si restrictiile privind consumul de apa din California arata ca „schimbarea climatica nu este o farsa”, a declarat duminica guvernatorul acestui stat american, Jerry Brown. Implicatiile pentru restul tarii, care se bazeaza pe California pentru o mare parte din alimente, ar putea fi profunde, a declarat Brown. „Vremea cu care se confrunta…

Citește mai departe
Noua descoperire despre vinul rosu: Rezultatele sunt remarcabile

Vinul rosu previne pierderea memoriei odata cu inaintarea in varsta

Oamenii de stiinta au descoperit inca un motiv pentru care este recomandat consumul moderat de vin rosu: previne pierderea memoriei odata cu inaintarea in varsta. Cercetatorii de la Texas A&M ca antioxidantul resveratrol care se gaseste in pielea strugurilor rosii ajuta memoria, arata Metro. Mai mult, acelasi antioxidant previne aparitia bolilor de inima si incetineste…

Citește mai departe

Cum arata calota glaciara din Groenlanda. Cercetatorii au realizat prima harta 3D

Prima harta 3 D a calotei glaciare din Groenlanda, oferind informatii detaliate despre varsta si structura diferitelor straturi de gheata, a fost elaborata cu ajutorul datelor furnizate de Agentia spatiala americana (NASA), conform paginii de internet a acestei institutii americane. Realizarea a fost posibila prin coroborarea unor informatii anterioare cu cele obtinute cu un radar…

Citește mai departe
Strategia Energetic? Na?ional? pentru 2015-2035, invita?ie la dezbatere,sau praf în ochi?

Strategia Energetica Nationala pentru 2015-2035, invitatie la dezbatere,sau praf in ochi?

Zacamintele neconventionale de titei si gaze naturale – cunoscute indeobste sub titulatura de titei si gaze de sist – capata o importanta tot mai mare in strategia energetica a tarii. Invocand scenariul ca rezervele de gaze naturale al Romaniei s-ar putea epuiza in curand, Departamentul pentru Energie militeaza pentru necesitatea explorarii si „eventual exploatarii” controversatelor…

Citește mai departe
Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice

Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice

Specialistii in meteorologie, intruniti saptamana trecuta intr-un Congres la Montreal, au oferit opiniei publice mai multe explicatii pentru valul de fenomene meteo extreme care au lovit in ultima perioada toate continentele. Asa cum era de asteptat, meteorologii au vorbit despre fenomenul de incalzire globala care da peste cap „termostatul” Pamantului, dar au evitat sa pomeneasca…

Citește mai departe
Ursi in demonstratie de escalada

Ursi in demonstratie de escalada

Ursul negru mexican este o specie in pericol de disparitie. Populatia de ursi a scazut dramatic intre anii 1940 – 1980, din cauza vanatorii si a degradarii habitatului lor. In Parcul National Big Bend din Texas mai traiesc doar vreo 12 exemplare. Si acestea, abia dupa ce in anii 1980, miraculos aproape, au reaparut: o…

Citește mai departe

Circulatia apei subterane. Implicatii asupra fracturarii hidraulice

Una dintre realizarile importante ale tezei mele de doctorat de la University of Oklahoma („Heat Flow in Oklahoma”, 1997) a fost stabilirea unei regim convectiv de transport al caldurii crustale prin intermediul deplasarii apei subterane in Oklahoma. Practic, am explicat o semnificativa anomalie pozitiva de flux geotermic in partea de nord est a statului[1] prin aportul…

Citește mai departe
China vrea s? caseze ?ase milioane de ma?ini care nu respect? standardele de poluare

Ultima marfa „made in China“: poluarea. Consumismul din America a ajuns sa fie un bumerang si sa ii distruga clima

Quartz informeaza cu privire la un studiu (aici) realizat de departamentul cercetarii atmosferei de la Universitatea Texas A&M care arata ca poluarea din China a trecut peste Pacific pana in America de Nord. Cercetarea specialistilor s-a concentrat pe monitorizarea aerului si identificarea particulelor provenite din arderea combustibililor fosili si din alte procese industriale. Acestea pot…

Citește mai departe

Pata de petrol in Golful Mexic

Pericol pentru mediul inconjurator. In golful Mexic s-a creat o pata de petrol, dupa ciocnirea unei barje cu un vapor comercial. Nava avariata avea peste 60 de tone de combustibil. Deocamdata nu se stie cat din aceasta cantitate de combustibil s-a revarsat in mare. Cu toate acestea, autoritatile din statul american Texas incearca sa curete…

Citește mai departe
Activit??ile de forare, "sigure ?i responsabile" fa?? de mediu

Industriasii americani: Exploatarea gazului de sist este prea putin rentabila

Exploatarea gazului de sist continua sa faca obiectul dezbaterilor contradictorii, stimulate de aparitia a noi si noi opinii referitoare nu doar la metoda fracturatiei hidraulice, cat mai ales la rentabilitatea economica a exploatarii acestei mult laudate surse de energie. Saptamanalul britanic „The Economist” publica o analiza, de fapt un bilant al avantajelor si dezavantajelor economice…

Citește mai departe
Un nou studiu asociaza o serie de mici cutremure cu injectia dioxidului de carbon in subteran

Un studiu asociaza o serie de mici cutremure cu injectia dioxidului de carbon in depozite subterane

Un nou studiu asociaza o serie de mici cutremure localizate in apropierea orasului Snyder din Texas intre 2006 si 2011, cu injectarea in subteran a unor volume mari de gaze, in special dioxid de carbon (CO2). Rezultatele studiului sunt relevante pentru intentiile manifestate la nivel global de a capta si stoca in subteran dioxidul de carbon, in…

Citește mai departe

Gazele de sist, un fenomen care schimba harta mondiala a energiei, dar cu un impact de mediu care pune sub semnul intrebarii profitul economic

Dupa ce au bulversat datele economice in Statele Unite, gazul si petrolul de sist incep sa modifice peisajul energetic mondial, cu efecte din ce in ce mai vizibile, chiar daca ramificatiile sunt inca nesigure, scrie AFP. Unul dintre exemplele cele mai frapante este carbunele american, la care producatorii nationali au inceput sa renunte tot mai…

Citește mai departe

11 motive pentru care trebuie sa renunti la sucurile carbogazoase

Un studiu recent arata cat de mult poate influenta consumul indelungat de sucuri carbogazoase sanatatea dintilor tai. Efectul este asemanator cu cel al consumului de metamfetamine sau cocaina. Acizii din sucuri distrug smaltul dintilor, acestia devenind vulnerabili in fata cariilor, sparturilor si ingalbenirii. Sucurile nu iti distrug doar dintii. Din cauza continutului ridicat de zahar,…

Citește mai departe
Google investeste in turbine eoliene aeropurtate

Google investeste in turbine eoliene aeropurtate

Gigantul american Google a achizitionat compania Makani Power, un start-up specializat in productia de turbine eoliene aeropurtate, informeaza Business Week. Achizitia a fost realizata prin Google X, ramura de cercetare-dezvoltare a grupului, care dezvolta si alte proiecte revolutionare, precum ochelarii cu realitate augmentata Google Glass sau masina fara sofer. Valoarea tranzactiei nu a fost comunicata….

Citește mai departe
Studiu GE: "Pân? în 2025, consumul de gaze va cre?te cu peste o treime fa?? de nivelul actual"

SUA: Arderile de gaze provenite din extractiile titeiului de sist sunt vizibile din spatiu

Companiile petroliere din centrul fenomenului exploatarii titeiului de sist in Statele Unite ard atat de multe gaze incat ar putea alimenta cu energie toate locuintele din Chicago si Washington, o practica ce starneste tot mai multe ingrijorari in legatura cu irosirea resurselor si dauneaza mediului, relateaza Financial Times. Volumul gazelor care sunt arse in instalatii…

Citește mai departe

A fost confirmata existenta celulelor susa canceroase

Existenta celulelor susa canceroase si rolul acestora in dezvoltarea tumorilor a fost confirmata de rezultatele a trei studii, iar acest lucru va fi de mare ajutor medicilor care concep tratamente pentru cancer. “Ipoteza” existentei celulelor susa canceroase “era vehiculata de ceva timp”, a explicat cercetatorul olandez Hugo Snippert, cosemnatar al studiului publicat in Science. O…

Citește mai departe

Scrisoare deschisa: Pericolele exploatarii gazului de sist in Romania

Dragi prieteni romani, Suntem un grup de activitisti ecologisti romani si bulgari impreuna cu o organizatie engleza ecologista numita ‘Frack Off’. Pledam pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, Europa, si in lume de vreme ce singura metoda utilizabila, prin fracturare hidraulica, distruge natura la toate nivelele si iremediabil. Vom organiza…

Citește mai departe