Cum arata calota glaciara din Groenlanda. Cercetatorii au realizat prima harta 3D

Cum arata calota glaciara din Groenlanda. Cercetatorii au realizat prima harta 3D
Cum arata calota glaciara din Groenlanda. Cercetatorii au realizat prima harta 3D

Prima harta 3 D a calotei glaciare din Groenlanda, oferind informatii detaliate despre varsta si structura diferitelor straturi de gheata, a fost elaborata cu ajutorul datelor furnizate de Agentia spatiala americana (NASA), conform paginii de internet a acestei institutii americane.

Realizarea a fost posibila prin coroborarea unor informatii anterioare cu cele obtinute cu un radar special in cadrul operatiunii IceBridge a NASA, care a efectuat peste o suta de zboruri in acest scop.

‘Acest nou si urias volum de date arata cum au evoluat straturile de gheata si care este situatia astazi’, a explicat principalul autor al studiului, Joe MacGregor, specialist in domeniul studierii ghetii la The University of Texas din Austin.

Calota glaciara din Groenlanda este a doua ca marime din lume, dupa cea din Antarctida, iar topirea ei ar duce la o ridicare a nivelului oceanului planetar cu aproximativ 6 metri.

Stratul de gheata a scazut in ultimii 20 de ani si incalzirea globala va accentua acest fenomen. De aceea, oamenii de stiinta analizeaza straturile de gheata din diferite perioade din trecut pentru a intelege mai bine eventuale transformari din viitor si a face estimari legate de influenta pe care acestea ar putea sa o aiba asupra nivelului apei marilor si oceanelor.

‘Inainte de acest studiu, un model bun al straturilor de gheata era acela care prezenta corect viteza de modificare a grosimii si suprafetei lor. Acum, vom putea pentru a cunoaste corect istoria lor, lucru foarte important intrucat straturile de gheata au amintiri foarte indepartate’, a subliniat Joe MacGregor.

Acest studiu a fost publicat online la 16 ianuarie 2015 in revista ‘Journal of Geophysical Research Earth Surface’, precizeaza NASA.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente