Ultima marfa „made in China“: poluarea. Consumismul din America a ajuns sa fie un bumerang si sa ii distruga clima

Ultima marfa „made in China“: poluarea. Consumismul din America a ajuns sa fie un bumerang si sa ii distruga clima
Ultima marfa „made in China“: poluarea. Consumismul din America a ajuns sa fie un bumerang si sa ii distruga clima

Quartz informeaza cu privire la un studiu (aici) realizat de departamentul cercetarii atmosferei de la Universitatea Texas A&M care arata ca poluarea din China a trecut peste Pacific pana in America de Nord. Cercetarea specialistilor s-a concentrat pe monitorizarea aerului si identificarea particulelor provenite din arderea combustibililor fosili si din alte procese industriale. Acestea pot influenta direct circuitul apei in natura, evolutia norilor si cantitatea de precipitatii.

Cercetatorii sustin ca au apelat si la datele din perioada pre-industriala, luand drept referinta anul 1850, dar au folosit si date din secolul acesta, referinta fiind in anul 2000. Au concluzionat ca poluarea cauzata de China strabate Pacificul si ajunge pana in America de Nord unde destabilizeaza ecosistemul. Asta se traduce intr-o cantitate mai mare de precipitatii si dezvoltarea altor fenomene, cum ar fi cicloanele mai puternice.

„Nu avem indoieli ca particulele daunatoare din Asia ajung sa influenteze clima de deasupra Pacificului si conditiile meteorologice din America de Nord si din restul lumii“, a afirmat Renyi Zhang, unul dintre cercetatori. In lucrarea lor mentioneaza ca in aproximativ o saptamana ajunge un nor toxic din China deasupra Pacificului pana in America de Nord.

Ironic in aceasta situatie e ca SUA suporta poluarea care ii furnizeaza bunuri de consum si bunuri de pe urma carora obtine bani in economie. Aproximativ 20% din poluantii proveniti din China au ajuns in aer din cauza proceselor de fabricarea a diverselor bunuri de export, printre care sunt bunuri livrate catre SUA si alte piete ale lumii. In definitiv, cele mai multe dispozitive mobile sunt construite in China, numind doar unul dintre domeniile in care cererea e tot mai mare, iar costurile se vor tot mai mici.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,540FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente