Vizitati Rosia Montana: rosienii asteapta oaspeti de Paste si 1 Mai

  0
  599
  Vizitaţi Roşia Montană: roşienii aşteaptă oaspeţi de Paşte şi 1 Mai
  Vizitati Rosia Montana: rosienii asteapta oaspeti de Paste si 1 Mai
  Vizitati Rosia Montana: rosienii asteapta oaspeti de Paste si 1 Mai

  Alburnus Maior impreuna cu Asociatia Bucuresti organizeazain aceasta primavara doua mini-vacante cu ocazia Pastelui (18-21 aprilie) si zilei de 1 Mai (1-4 mai) in cadrul actiunii de promovare turistica“Vizitati Rosia Montana!”. Peste 100 de persoane sunt asteptate sa petreaca cele doua sarbatori in localitatea din Tara Motilor.

  In curand, rosienii isi deschid portile pentru a-i primi cum se cuvine pe turistii ce le trec pragul in cadrul Vacantei de Paste la Rosia Montana. Participantii sunt gazduiti la pensiuni agro-turistice deschise de localnicii care considera ca aceasta e alternativa sanatoasa la exploatarea cu cianuri dorita de compania miniera. Musafirii au parte de un program bogat, cu tururi ghidate zilnice, prin care vor cunoaste la pas realitatile zonei. Pe parcursul sejurului, ei se vor delecta cu preparate traditionale si vor asista la obiceiuri specifice sarbatorilor pascale.

  Invitatii vor vizita Muzeul Mineritului deschis in 1981 la baza Masivului Orlea si binecunoscutele Galerii Romane ce au facut faima asezarii in comunitatea stiintificaincepand cu prima jumatate a secolului al XIX-lea, inclusiv recent, cand expertii de la Universitatile Oxford si Leicester au concluzionat ca minele romane de la Rosia Montana reprezinta cel mai extins si mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romana cunoscut in lume. Piatra Corbului, Sfinxul Rosiei Montane si Piatra Despicata sunt cateva dintre punctele de interes din Turul Monumentelor Naturale, care – din pacate – sunt amenintate cu disparitia de planul firmei canadiene. Seara, povestirile la foc reprezinta cea mai buna ocazie ca doritorii sa afle mai multe, chiar de la sursa, despre lupta rosienilor pentru a-si pastra pamantul, istoria si identitatea.

  In afara acestor atractii ce poti fi vizitate pe toata perioada anului, programul Vacantei de Paste cuprinde obiceiuri locale ocazionate de aceasta importanta sarbatoare. Turul Bisericilor include cele cinci lacasuri de cult din Rosia Montana, monumente seculare ce stau marturie credintei si storniciei oamenilor pe aceste meleaguri. Bucurandu-ne de faptul ca Invierea Domnului este sarbatorita simultan de ortodocsi si catolici in acest an, cei prezenti vor putea asista la datina Strajilor, localnici in costume traditionale ce stau de veghe la mormantul lui Isus Hristosin Biserica Romano-Catolica a Rosiei Montane. Apoi, dupa Slujba de Inviere de la Biserica Ortodoxa, turistii se vor alatura Puscatului de Pasti, obicei din vechime prin care feciorii satului trag din zeci de tunuri asezate pe dealurile din jurul localitatii pana la rasaritul soarelui pentru a apara comunitatea de spiritele rele ce ii dau tarcoale.

  Vizitati Rosia Montanaeste o initiativa a Asociatiei Bucuresti si Alburnus Maior ce promoveaza turismul in Rosia Montana ca solutie sustenabila pentru dezvoltarea zonei.

  Pachetele turistice de Paste si 1 Mai costa 250 de lei fiecare si au avut un numar limitat de locuri. Cele de 1 Mai s-au epuizat deja, iar de Paste mai sunt disponibile doar cateva. Mai multe informatii si inscrieri se pot obtine la adresa [email protected] sau pe www.VizitatiRosiaMontana.ro.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.