In fiecare an mor 5,3 milioane de persoane din cauza lipsei de miscare, unele tipuri de cancer, diabet si boli cardiace datorandu-se in principal inactivitatii fizice. In lume, numarul celor care mor din lipsa de miscare este aproape egal cu cel al deceselor din cauza fumatului, relateaza maxisciences.com.
Este ceea ce demonstreaza studiul aparut in revista britanica The Lancet din 18 iulie. Desfasurat de o echipa internationala formata in majoritate din cercetatori de la Brigham and Women’s Hospital din cadrul Harvard Medical School din Boston, studiul s-a desfasurat in 105 tari, pe adolescenti intre 13 si 15 ani si in 122 de tari pe adulti de peste 15 ani. El a vizat nivelul de practicare a unei activitati fizice la participanti, pe varste si nivel de venituri, precum si impactul asupra sperantei de viata.
Rezultatele au fost alarmante. Potrivit cifrelor prezentate, 80% dintre adolescentii intre 13 si 15 ani si 31,1% dintre adultii de peste 15 ani nu practica nivelul de activitate fizica recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), adica o ora de activitate zilnica moderata pentru un adolescent si 20 de minute pe zi pentru un adult.
Cele mai active persoane traiesc in Asia de Sud, unde nivelul de inactivitate se cifreaza doar la 17%. La celalalt capat al clasamentului se afla locuitorii din Statele Unite si din tarile mediteraneene, cu o rata de inactivitate in jur de 43%. Inactivitatea creste odata cu varsta si se pare ca este mai ridicata la femei (34% la femei fata de 28% la barbati).
Potrivit specialistilor, inactivitaea ridicata in Occident s-ar explica prin mai multi factori, incepand cu sedentarismul si mijloacele de transport tot mai perfectionate: masina, metrou, etc. Mersul pe jos si pe bicicleta se practica tot mai putin in Vest, in timp de 20% din salariatii chinezi merg la serviciu cu bicicleta. In starea actuala sunt implicate si numeroasele ore petrecute in fata calculatorului si televizorului. Astfel, 42% din occidentali stau in fata ecranului peste patru ore pe zi, iar 70% din adolescenti se uita la televizor peste doua ore pe zi.
Conform studiului, lipsa de miscare ar fi unul din principalii factori de deces, alaturi de hipertensiunea arteriala, fumatul si un nivel crescut al colesterolului. Potrivit cercetatorilor, 10% din cancerele la san si colon, precum si 7% din cazurile de diabet de tip 2 si 6% din bolile cardiace s-ar datora unei activitati fizice insuficiente. Autorii amintesc faptul ca sportul permite reglarea naturala a nivelului de glicemie, colesterol si trigliceride, in timp ce lipsa de miscare favorizeaza aproape toate bolile cronice.
‘Rolul lipsei de miscare continua sa fie subestimat, in pofida existentei de peste 60 de ani a unor dovezi solide in privinta impactului asupra sanatatii. Raman multe lucruri de facut pentru a trata absenta exercitiului fizic ca pe o adevarata problema de sanatate publica’, arata profesorul Harold W. Kohl de la Universitatea Texas din Austin.
Cu cateva zile inainte de inceperea Jocurilor Olimpice 2012, este bine de amintit ca sportul este excelent pentru sanatate. ‘Majoritatea dintre noi putem fi activi. Un mers rapid, timp de 15-30 de minute pe zi, inseamna avantaje substantiale pentru sanatate’, spune I-Min Lee, principalul autor al studiului.
Cele mai eficiente metode pentru a incuraja populatia sa se miste sunt campaniile de presa si micile mesaje soc, potrivit lui Gregory Heath de la Universitatea Tennessee, care a analizat actiunile intreprinse in acest scop intre 2001 si 2011. Daca oamenii se vor misca cat trebuie, cercetatorii spera ca speranta de viata la nivel mondial sa creasca cu 0,68 ani, incheie maxisciences.com.