In comuna Prisacani s-a deschis prima ferma ecologica din Moldova, pe 17 hectare
In comuna Prisacani s-a deschis prima ferma ecologica din Moldova, pe 17 hectare

Aceasta a fost construita la Prisacani de omul de afaceri Maricel Popa, intinzandu-se pe 17 ha. Ferma cuprinde un iaz, plantatii de legume si un sector de crestere a gainilor. “Cu inca 10 ferme similare cu a noastra putem sa mergem apoi si sa aprovizionam Metro, de exemplu”, spune Popa.
Omul de afaceri Maricel Popa a inaugurat ieri, impreuna cu sotia sa, prima ferma ecologica din zona Moldovei. Cu o investitie de peste 300.000 de euro, ieseanul a intrat incet, dar sigur in domeniul agriculturii. „Ferma Ecologica Prisacani se intinde pe o suprafata de 17 hectare. O parte din teren este proprietate privata, o parte este concesionat de la primarie pe 49 de ani. Avem un hectar pentru productia de oua ecologice, unde deocamdata gazduim 400 de gaini, dar dorim sa ajungem la o populatie de 5.000 de capete, 2 hectare cu legume si un iaz de 4 hectare populat cu crap si caras”, a povestit ieri, omul de afaceri.

Sub tutela firmei Vitalef pe care familia Popa o detine, demersurile pentru realizarea fermei ecologice au inceput inca de acum trei ani de zile. „Anul acesta este primul an de productie si al patrulea an in care ne ocupam de congelarea fructelor si legumelor. Noi avem la Vitalef si o linie de congelare rapida si camere frigorifere, investitie ce ne-a ajuns la 1,7 milioane de euro. Ferma de gaini este din primavara, iar ferma de legume este din toamna si ne asteptam la o prima productie proprie”, a adaugat Maricel Popa. Intreaga ferma este alimentata cu apa din Prut, iar sistemul de irigatii este cel cu picatura. Inca nu au stabilit modalitatea de comercializare, dar doresc ca in fiecare comuna sa se dezvolte cate o ferma ecologica, pentru a putea bate la usile marilor hypermaketuri. „O productie de 8-10 tone ar fi optima pentru a putea avea desfacere in marile magazine. Insa aceasta productie este prea mult pentru capacitatea noastra si de aceea lansam invitatia tuturor fermierilor care doresc sa demareze astfel de proiecte”, a adaugat Mihaela Popa.

O retea de ferme ar putea negocia eficient cu magazinele mari si ar putea stoca legumele in congelatoarele de la Vitalef. Aceeasi strategie se poate aplica si la fermele pentru gaini.

„Nu este greu sa realizezi niste cuibare si sa creezi o ferma pentru gaini ouatoare la sol. Cu inca 10 ferme similare cu a noastra putem sa mergem apoi si sa aprovizionam Metro, de exemplu. Noi avem o productie de 150-200 de oua pe zi. Daca ar mai fi inca 10 ferme la fel, am avea 2.000 de oua la zi. Am realiza o retea controlata de producere si desfacere”, a adaugat omul de afaceri Maricel Popa.

Profit de 200% la ouale ecologice

Cand vine vorba de productia de oua, ferma este pe profit de doua saptamani. „Un ou ecologic se produce cu o cheltuiala de 40 de bani, iar in magazine ajunge sa fie vandut cu 1,2 lei. Un ou normal costa 30 de bani, iar in magazine se vinde cu 70 de bani. Piata noastra de desfacere consta deocamdata in patiserii si restaurante. Pe langa asta, la Vitalef exista un magazin de desfacere unde avem deja clientela formata, persoane fizice care vin si cumpara ouale produse la ferma noastra. Pretul este de 1 leu bucata”, a adaugat inginerul Aurel Radoi, tehnolog in cadrul fermei ecologice Prisacani. Intrebat daca investitia a fost realizata cu fonduri europene, Maricel Popa a raspuns razand „Banii sunt din fonduri MP, adica Maricel Popa. Nu am solicitat imprumut la banca si nu am depus proiect pe finduri europene”, a comentat ieseanul.

La inaugurarea fermei au fost prezenti locuitori ai satului Prisacani, prieteni, membri ai familiei, Constatin Chirila primarul comunei Prisacani, primarii comunelor alaturate, dar si reprezentantii autoritatilor locale.

Printre cei care au semnat condica de prezenta s-au numarat vicepresedintele CJ Victorel Lupu, subprefectul Bogdan Abalasi, consilierul judetean Mihai Popescu si prefectul Romeo Olteanu. Acesta din urma a avut si un discurs mai aparte. „Eu il consider pe Maricel Popa un tip tare imprevizibil. Se ocupa de televizoare, de aragaze, constructii, iar acum de agricultura. Anul viitor o sa venim la Ferma de la Prisacani pe o autostrada facuta de o firma de-a sa”, a sustinut Olteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here