SUA: Arderile de gaze provenite din extractiile titeiului de sist sunt vizibile din spatiu

Studiu GE: "Pân? în 2025, consumul de gaze va cre?te cu peste o treime fa?? de nivelul actual"
SUA: Arderile de gaze provenite din extractiile titeiului de sist sunt vizibile din spatiu
SUA: Arderile de gaze provenite din extractiile titeiului de sist sunt vizibile din spatiu

Companiile petroliere din centrul fenomenului exploatarii titeiului de sist in Statele Unite ard atat de multe gaze incat ar putea alimenta cu energie toate locuintele din Chicago si Washington, o practica ce starneste tot mai multe ingrijorari in legatura cu irosirea resurselor si dauneaza mediului, relateaza Financial Times.

Volumul gazelor care sunt arse in instalatii in Dakota de Nord, statul american aflat in centrul revolutiei titeiului de sist care transforma perspectiva in privinta energiei SUA, a crescut cu circa 50% anul trecut. Situatia de la formatiunea de roci de sist Bakken poate fi intalnita si in alte regiuni cu resurse similare. Autoritatea de reglementare din statul Texas a emis 1.963 de permise pentru arderea de gaze in instalatii in 2012, de peste sase ori mai multe decat cele 306 autorizatii din 2010.

Aceasta crestere rapida a transformat SUA intr-una din tarile cu cele mai mare volume de gaze arse in instalatii. Volumul gazelor arse in SUA s-a triplat in doar cinci ani, conform estimarilor Bancii Mondiale, fiind al cincilea cel mai mare din lume, in spatele Rusiei, Nigeriei, Iranului si Irakului.

Procesul este in mare parte rezultatul pretului redus al gazelor naturale in America de Nord, ceea ce face nerentabila economic construirea de conducte si rezervoare pentru a putea depozita gazele provenite din productia de petrol. Arderea este deseori cea mai sigura metoda de a scapa de aceste gaze.

Luminile de la flacarile care ard in campurile petroliere de la Bakken si Eagle Ford din Texas pot fi vazute in fotografiile surprinse noapte din satelit.

Arderea gazelor in instalatii a atras atentia investitorilor si activistilor de mediu din cauza gazelor irosite si a consecintelor acestui proces asupra emisiilor de gaze cu efect de sera, poluarii din zona si perturbarii comunitatilor din apropiere.

Procesul de ardere a gazelor in Dakota de Nord a dus la cresterea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera rezultate din productia petroliera, rafinare si transport in acest stat, comparativ cu media la nivelul SUA, conform unei analiza realizate de Financial Times pe baza datelor oficiale.

Investitori cu afaceri totale de 500 de miliarde de dolari au transmis anul trecut o scrisoare unor companii petroliere ca ExxonMobil, Chevron sau Statoil, cerandu-le sa depuna mai multe eforturi pentru a reduce volumul gazelor arse. Ei au atras atentia ca ‘arderile excesive, din cauza impactului lor asupra calitatii aerului si a schimbarilor climatice, reprezinta riscuri semnificative pentru companiile implicate’.

De atunci insa, arderea gazelor in instalatii in SUA si ingrijorarile in legatura cu acest proces nu au facut decat sa creasca, mai noteaza Financial Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *