Ziua Mondiala a Zonelor Umede, marcata la American Corner Craiova

0
434
Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată la American Corner Craiova
Ziua Mondiala a Zonelor Umede, marcata la American Corner Craiova
Ziua Mondiala a Zonelor Umede, marcata la American Corner Craiova

Seminarul se va desfasura in baza unei colaborari dintre American Corner si Agentia pentru Protectia Mediului Dolj Vineri, 1 februarie, la Biblioteca Judeteana “Alexandru si Aristia Aman” Craiova, prin colaborarea dintre “American Corner” si Agentia pentru Protectia Mediului Dolj, se va desfasura seminarul dedicat marcarii evenimentului ecologic international “2 februarie – Ziua Mondiala a Zonelor Umede”. Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice, semnata la Ramsar, in Iran, in 1971, a stabilit data de 2 februarie ca Zi Mondiala a Zonelor Umede. Prin Legea nr. 5 din 25 ianuarie 1991, Romania a aderat la Conventia “RAMSAR”.

Obiectivul declarat al conventiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna si flora care servesc ca habitat al pasarilor acvatice si care constituie cele mai importante resurse de valoare economica, naturala, stiintifica si recreativa. Alegerea acestor zone, conform conventiei, se bazeaza pe rolul international din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, tinand seama de importanta lor pentru pasarile acvatice in toate anotimpurile.

Conventia stabileste pentru statele parti, in primul rand, cerinta de a elabora si aplica planurile de amenajare, astfel incat sa se favorizeze conservarea acestor zone prin crearea de rezervatii si utilizarea rationala a rezervelor lor. Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar este o recunoastere a importantei si a gestionarii adecvate a acelei zone pe plan mondial.

In Romania au fost desemnate 12 zone umede de importanta internationala RAMSAR: Delta Dunarii, Balta Mica a Brailei, Lunca Muresului, Complexul Piscicol Dumbravita, Lacul Techirghiol, Parcul Natural Portile de Fier, Tinovul Poiana Stampei, Parcul Natural Comana, Bistret, Iezerul Calarasi, Confluenta Olt – Dunare, Suhaia, ultimele patru fiind desemnate in 2012 si prezentate in cadrul celei de-a 11-a Conferinte a Partilor (COP 11) privind Zonele Umede de Importanta Internationala, care a avut loc la Bucuresti, in perioada 6 – 13 iulie 2012.

In cadrul COP 11, statele membre ale Conventiei RAMSAR s-au intalnit cu scopul de a evalua progresele realizate in domeniul utilizarii sustenabile a zonelor umede, de a face schimb de experienta, de a impartasi aspectele tehnice si, totodata, de a planifica activitatea pentru perioada urmatoare. La acest eveniment, Romania si-a reiterat angajamentele cu privire la protejarea ecosistemelor, un factor important in combaterea schimbarilor climatice. Incepand cu data de 1 ianuarie 2013, Romania detine presedintia Comitetului Permanent al Conventiei RAMSAR pentru perioada 2013 – 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.