Studiu: masinile autonome vor eficientiza traficul si consumul urban

  0
  440
  Studiu: maşinile autonome vor eficientiza traficul şi consumul urban
  Studiu: masinile autonome vor eficientiza traficul si consumul urban

  Specialistii de la Universitatea Texas din Austin vin cu detalii suplimentare despre impactul pe care il pot avea masinile autonome asupra traficului din viitor, dar si daca aceasta noua tehnologie se va dovedi eficienta din punct de vedere al costurilor.
  In opinia lor, avantajele masinilor autonome sunt mai mari decat am crede. In primul rand, mai ales in cazul traficului urban, siguranta rutiera va fi mult mai buna, sistemele autonome facand uitate stresul la volan sau micile accidente cauzate de neatentie si oboseala.
  Apoi, in situatia in care toate masinile dintr-o zona urbana vor beneficia de astfel de sisteme autonome, traficul se va derula mult mai eficient, deoarece masinile vor fi capabile sa „comunice” intre ele. Mai exact, un calculator central va controla viteza si traiectoria fiecarei masini in zonele aglomerate.
  Acest lucru va face, de exemplu, ca in intersectii sa nu mai fie nevoie de semafoare, deoarece zona va fi acoperita de un asa-numit „intersection manager” . Ceea ce inseamna ca masinile nu vor mai pierde asa de mult timp stand pe loc (cum se intampla acum la culoarea rosie a semaforului), iar consumul, de carburant sau de curent electric, depinde de sistemul de propulsie, va fi mult mai redus.
  Din punct de vedere al creierului uman si comportamentului social, pare de neconceput viteza cu care se va derula traficul intr-o astfel de intersectie, insa adevarul este ca viteza de reactie si controlul computerelor sunt perfect capabile sa faca fata acestor situatii.
  In plus, aceste sisteme vor fi nu doar adaptabile la evolutia traficului in functie de ceea ce face fiecare masina, ci vor tine seama si de pietoni sau de biciclistii din zona. Urmariti mai jos cum va arata o intersectie cu masini autonome in viitorul nu prea indepartat:

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.