Cand botanistul Aaron Davis a publicat in 2012 un studiu prin care avertiza ca incalzirea globala va duce la disparitia unei plante salbatice pana in 2080, nimeni nu i-a dat prea mare atentie, avand in vedere ca se tot discuta despre efectele negative ale acestui fenomen.
Dar el si colegii lui nu vorbeau despre o planta oarecare. Ei se refereau la Coffea arabica, arborele de cafea care genereaza 70% din cele peste 2 miliarde de cesti de cafea ce sunt consumate zilnic in toata lumea.
Studiul acestui botanist si evenimentele din ultimii doi ani care au afectat arborii de cafea au actionat ca un semnal de alarma pentru industria de profil.
“Daca lucrurile vor continua in acelasi ritm, poate ca peste 50 de ani vom bea cu toti ceai. Nu stiu daca se va intampla chiar atat de repede, dar in 100 de ani e posibil” spune Leo Lombardini, director adjunct al Institutului World Coffee Research, din cadrul Texas A&M University, infiintat in 2012.
In acel an a izbucnit extinderea unei ciuperci care afecteaza planta de cafea si care a produs pagube de peste 1 miliard de dolari in America Latina. La scurt timp dupa aceasta problema, cea mai severa seceta din ultimul deceniu face ravagii in Brazilia, cel mai mare exportator de cafea din lume, ce produce si jumatate din cantitatea de cafea Arabica.
Cea mai mare teama a iubitorilor de cafrea este ca schimbarile climatice vor amplifica aceste fenomene nocive precum seceta si inundatiile abundente. Iar pe masura ce temperatura creste, fragilul arbore Arabica ce creste in zone racoroase de munte, va fi impins tot mai sus. In Etiopia, locul de origine al acestuia – s-ar putea sa nu mai aiba unde sa urce.
Alternativa mai amara
Exista mai mult de 100 de specii de arbori de cafea, insa numai doua – Arabica si Robusta -produc boabele pe care le folosim pentru a facea cafea.
Robusta are un gust mult mai amar, mai multa cafeina si este mai putin rafinata. In prezent este folosita in cafelele ieftine sau instant.
Expertii considera ca daca proviziile de Arabica vor scadea in viitor, unii cumparatori mari se vor orienta catre Robusta, care creste si in zone de campie precum cele din Vietnam si care este mult mai ieftin de cultivat si rezistenta la schimbarile climaterice.
Altii care pretuiesc calitatea vor plati mai mult pentru boabele Arabica si vor alege intre a creste pretul catre clientul final sau a suporta din buzunarul propriu costul mai ridicat al materiei prime.
Anul acesta, de exemplu, cu seceta din Brazilia, pretul boabelor Arabica aproape s-a dublat. Din cauza pretului mai mare pentru boabele verzi, un mare jucator din domeniu a crescut la randul sau pretul produselor sale cu 9%, scrie Fastcoexist.com.