Misiune pentru cautarea de forme de viata extraterestra in stratosfera

In filmele SF, cautarea extraterestrilor implica deplasari in intreaga galaxie, dar in viata reala, oamenii de stiinta cred ca ar putea fi aproape de a descoperi forme de viata extraterestra mult mai aproape de casa – la marginea exterioara a atmosferei Pamantului.

Oamenii de stiinta britanici, care lucreaza cu Agentia Spatiala Europeana, vor lansa in aceasta saptamana un balon care transporta instrumente pentru a cauta in stratosfera bacterii si alte microorganisme. Ei cred ca ar putea exista specii capabile sa supravietuiasca in conditiile unor niveluri ridicate de radiatie si la temperaturi extrem de scazute.

Organismele ar reprezenta o noutate pentru stiinta si nu este exclusa posibilitatea ca ele sa fi fost aduse din spatiul cosmic prin intermediul asteroizilor sau cometelor.

Daca oamenii de stiinta vor gasi ceea ce cauta, ar fi pentru prima oara cand s-ar intra in posesia unor elemente ce tin de viata extraterestra si ar intari teoriile conform carora viata pe Terra a fost adusa dintr-un alt loc din Galaxie, scrie Daily Telegraph.

De asemenea, ei spera ca vor gasi noi tipuri de bacterii care au fost aruncate in atmosfera de eruptia vulcanilor.

Clara Juanes-Vallejo, care conduce echipa de cercetare de la Universitatea Cranfield, a declarat: “Exista teorii care sustin ca viata pe Pamant a fost adusa din spatiu, dar pentru ca ele sa fie demonstrate, trebuie sa vedem daca este posibila viata in conditiile din spatiu. Mediul in stratosfera este extrem. Se poate ajunge pana la -90 grade C si exista o multime de radiatii nocive intrucat nu exista acelasi nivel de protectie de care beneficiem noi. Daca stim ca existenta este posibila intr-un astfel de mediu extrem, atunci ar putea fi posibila si in locuri cum ar fi Marte sau pe asteroizi.

Daca vom gasi microorganisme acolo sus, exista o serie de posibilitati care sa explice prezenta lor. Ele ar putea proveni din spatiu sau ar putea fi de la vulcanii nostri care au erupt”, a explicat Clara Juanes-Vallejo.

Misiunea, care implica investitii de 60.000 de lire sterline, presupune trimiterea unui balon dezvoltat impreuna cu firma de electronice Alpha Micro, la peste 30 km in aer deasupra Cercului Arctic, unde va absorbi aerul printr-o serie de filtre. Astfel vor fi colectate orice microorganisme din atmosfera, ele urmand a fi sigilate si aduse pe Pamant pentru a fi analizate.

La aceasta altitudine, presiunea aerului reprezinta o sutime comparativ cu cea existenta pe pamant si exista un nivel ridicat de lumini ultravioleta daunatoare, care pot ucide majoritatea formelor de viata.

In urma cu noua ani, aceeasi misiune a avut-o si o echipa de cercetatori din India, care a incercat sa descopere daca viata ar putea exista in stratosfera. Rezultatele lor insa, au fost puse la indoiala pe motiv ca nu au reusit sa asigure sterilitatea echipamentului de colectare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente