CIA va cheltui 630.000 USD pentru un studiu privind controlul climei

CIA va cheltui 630.000 USD pentru un studiu privind controlul climei
CIA va cheltui 630.000 USD pentru un studiu privind controlul climei
CIA va cheltui 630.000 USD pentru un studiu privind controlul climei

Agentia Centrala de Informatii a SUA (CIA) finanteaza un studiu stiintific care va investiga daca oamenii s-ar putea folosi de geoinginerie pentru a modifica mediul Pamantului si a stopa schimbarile climatice, relateaza publicatia electronica americana Mother Jones.

Academia Nationala de Stiinte (NAS) va realiza proiectul in termen de 21 de luni, care este primul studiu de geoinginerie NAS sustinut financiar de o agentie de informatii. Cu banii spionilor, oamenii de stiinta vor studia modul in care oamenii ar putea influenta conditiile meteorologice, vor evalua potentialele pericole ale acestei influente asupra climei si vor investiga posibilele implicatii nationale de securitate ale acestor experimente de geoinginerie.
Costul total al proiectului este de 630.000 dolari, fonduri pe care NAS urmeaza sa le imparta cu National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA) si NASA.

Potrivit site-ului oficial al NAS, proiectul este finantat de ‘comunitatea americana de informatii’, iar un purtator de cuvant al Academiei, William Kearney, a mentionat ca aceasta expresie se refera la CIA.

Edward Price, un purtator de cuvant al CIA, a refuzat sa confirme rolul agentiei in acest studiu, dar a spus ca ‘este firesc ca intr-o problema ca schimbarile climatice agentia sa lucreze cu oameni de stiinta pentru a intelege mai bine fenomenul si implicatiile sale asupra securitatii nationale’.

Scopul studiului propus de CIA Academiei Nationale de Stiinte este sa se faca o ‘evaluare tehnica a unui numar limitat de metode de geoinginerie propuse’, conform site-ului NAS. Una din metodele ce vor fi studiate este managementul radiatiilor solare, un termen fantezist pentru pomparea particulelor in stratosfera pentru a refracta razele solare ce vin spre planeta. In teorie, gestionarea radiatiei solare ar putea duce la o tendinta de racire globala, care ar putea opri sau cel putin incetini incalzirea globala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *