Eruptia vulcanului din Islanda ar putea incetini incalzirea globala

Pana la analiza efectelelor pe care eruptia le va avea asupra climei terestre, expertii se ciondanesc pe tema pericolului pe care norul de cenusa l-ar putea prezenta asupra sanatatii europenilor.eruptia vulcanului

Vulcanul islandez Eyjafjallajokull a inceput sa erupa cu aproximativ o luna in urma, insa a captat atentia intregii lumi abia miercuri, cand a improscat in aer un nor de cenusa care a paralizat traficul aerian in Europa. De asemenea, eruptia vulcanului ar putea dura cateva luni, ba chiar un an intreg. Ultima eruptie, din 1821, a durat doi ani, astfel ca expertii au inceput sa analizeze efectele pe care fenomenul le va avea asupra climei terestre.

Eruptia vulcanilor proiecteaza in stratosfera dioxid de sulf, iar gazul se transforma ulterior in picaturi minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, de acid sulfuric, care reflecta lumina solara. De-a lungul istoriei, eruptiile vulcanice masive au declansat perioade de racire globala, iar climatologii spun ca acest lucru ar putea sa se intample si acum, daca Eyjafjallajokull va continua sa erupa, scrie The Atlantic.

Pana atunci, exista temeri ca norul de cenusa vulcanica va avea efecte asupra oamenilor. Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii i-a sfatuit pe europeni sa se fereasca de cenusa vulcanica, o serie de experti in domeniul sunt convinsi ca aceasta nu va efecte negative asupra sanatatii oamenilor.

Cenusa vulcanica este alcatuite din particule foarte mici de roci vulcanice. Are o culoare gri spre negru si poate fi la fel de fina ca pudra de talc, scrie AP.

Persoanele aflate in apropierea unui vulcan care erupe pot inhala aceste particule, fapt care duce la iritatii la nivelul plamanilor chiar si in cazul indivizilor sanatosi. Cei aflati la o departare considerabila sunt insa in afara oricarui pericol, sustin expertii.

Vulcanul care a erupt miercuri in Islanda a improscat in aer un nor urias de particule microscopice de bazalt, care pluteste la o inaltime de aproximativ 6.000 de metri si nu poate fi vazut de la sol.

„Nu toate particulele sunt la fel”, a declarat profesorul Ken Donaldson de la Universitatea Edinburgh, adaugand ca, in linii mari, cenusa vulcanica nu are efecte negative asupra oamenilor. Donaldson a spus ca majoritatea europenilor care vor intra in contact cu cenusa vulcanica sunt in afara oricarui pericol. Doar islandezii care locuiesc in apropierea vulcanului ar putea fi afectati.

„Odata ce particulele ajung in stratosfera, ele se amesteca cu alte particule inofensive, astfel ca norul se dilueaza”, a precizat Donaldson.

In plus, datorita faptului ca vulcanul Eyjafjallajokull este inconjurat de ghetari, eruptia nu a generat o cantitate foarte mare de cenusa vulcanica, a declarat Mike Burton, vulcanolog la Institutul National Italian de Geofizica si Vulcanologie.

Doar persoanele care sufera de probleme respiratorii, precum bronsita si astm, ar trebui sa-si ia unele masuri de precautie. Ele sunt sfatuite sa-si ia medicamentele la ei in cazul in care isi parasesc locuintele.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *