Poluantii, in crestere puternica in Asia odata cu dezvoltarea economica a regiunii in ultimii ani, sunt transportati in stratosfera in timpul sezonului musonic si circula in jurul globului timp de mai multi ani, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite.
Bazandu-se pe observatii transmise prin satelit si modele informatice, cercetatorii au determinat ca puternica circulatie a vantului vara, legata de musonul asiatic, transporta rapid aerul de la suprafata Pamantului in straturile inalte ale atmosferei.
Aceste miscari ascendente transporta particule de carbon, oxid de sulf si de azot, precum si alti poluanti, pentru a atinge stratosfera, la o altitudine de 32-40 de kilometri.
„Musonul este unul dintre cele mai puternice sisteme de circulatie atmosferica de pe planeta si acest fenomen sezonier se produce chiar deasupra unei regiuni foarte poluate”, explica William Randel, om de stiinta la Centrul de cercetare atmosferica (NCAR), unul dintre principalii autori ai acestor articole aparute in revista americana Science, datata din 26 martie.
„Consecinta este ca musonul ofera un mijloc de transport al acestor poluanti in stratosfera”, adauga el.
Dupa ce ajung in stratosfera, acesti poluanti circula in jurul Pamantului timp de mai multi ani, inainte de a cadea din nou in atmosfera, unde se dezintegreaza.
Studiul sugereaza ca impactul poluarii din Asia in stratosfera terestra ar putea creste puternic in cursul urmatoarelor decenii, din cauza cresterii activitatii industriale a Chinei si a altor economii in dezvoltare din regiune.
In plus, schimbarea climatica ar putea altera musonul in Asia, fara sa se stie inca daca se va ajunge la o intensificare sau scadere a curentilor ascendenti care transporta acesti poluanti in stratosfera, precizeaza cercetatorii.
Sursa: Mediafax