Substantele care depreciaza stratul de ozon

Ziua Interna?ional? pentru Protec?ia Stratului de Ozon - 16 septembrie
Substantele care depreciaza stratul de ozon
Substantele care depreciaza stratul de ozon

Ozonul este un gaz care apare atat in stratul superior al atmosferei, denumit stratosfera (de la 10-50 de kilometri deasupra suprafetei Pamantului), dar si in atmosfera de la nivelul solului, denumita troposfera (pana la 10 de kilometri deasupra suprafetei Pamantului).

Deprecierea stratului de ozon poate avea doua surse, cea antropogenica si cea naturala.

Sursa antropogenica se bazeaza pe emisia de substante chimice denumite substante care depreciaza stratul de ozon, acestea fiind reglementate la nivel international, cat si al Uniunii Europene de Conventia UNEP privind Protectia Stratului de Ozon si Protocolul de la Montreal privind substantele care depreciaza stratul de ozon (denumite si ODS). Cel din urma faciliteaza accesul la cooperare si cercetare, inclusiv o monitorizare la nivel international a ODS, cu obiective clare legate de reducerea acestor tipuri de substante chimice. Una dintre cele mai importante prevederi ale Protocolului de la Montreal o reprezinta programele pentru eliminarea treptata a substantelor care epuizeaza stratul de ozon.

Asociatia Expertilor de Mediu, in parteneriat cu Centrul de Consultanta Ecologica din Galati, implementeaza in perioada 1 iulie 2013 – 30 iunie 2014 proiectul „Substante care depreciaza stratul de ozon – caracterizare, identificare, informare si constientizarea publicului”. Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si are in vedere cresterea constientizarii si implicarii organizatiilor neguvernamentale nonprofit de protectie a mediului in promovarea informatiilor privind substantele care depreciaza stratul de ozon

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
Facilitarea accesului ONG nonprofit din domeniul mediului, la informatiile privind legislatia europeana si nationala vizand substantele care depreciaza stratul de ozon (ODS); si
Cresterea capacitatii institutionale a ONG nonprofit de protectie a mediului si stimularea implicarii directe a grupurilor tinta in activitatile cu caracter de model si multiplicator ale Retelei ODS.
Rezultatele proiectului constau in elaborarea de materiale informative si realizarea site-ului web al proiectului (http://eea.ngo.ro), organizarea de evenimente la nivel national si regional de informare si constientizare in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *