Cercetari recente efectuate de Centrul Spatial Goddard al NASA arata ca, in ciuda interdictiilor la nivel international impuse in urma cu mai multi ani, in atmosfera continua sa fie emanati compusi chimici care subtiaza stratul de ozon.
Ultimele masuratori au evidentiat ca, in ciuda Protocolului de la Montreal, care limiteaza utilizarea unor compusi chimici cu impact asupra stratului de ozon, emanatiile de tetraclorura de carbon (CCI4) continua, potrivit The Huffington Post.
Potrivit reglementarilor internationale, emisiile de tetraclorura de carbon ar trebui sa fie egale cu zero, insa masuratorile facute de NASA arata ca acestea sunt, in medie, de aproximativ 39 de kilotone pe an. Acest nivel este de aproximativ 30% din varful atins inaintea reglementarilor internationale.
Protocolul de la Montreal, adoptat in 1987, a stabilit reducerea treptata a compusilor chimici responsabili cu subtierea stratului de ozon, inclusiv a tetraclorurii de carbon. Dupa 2007, cei peste doua sute de semnatari ai protocolului au raportat zero emisii de CCI4.
Cercetatorul Qing Liang a explicat rezultatele studiului intr-un material video facut public de Centrul Goddard al NASA. „Nu ar trebui sa vedem asta. Se pare ca este vorba ori despre scurgeri industriale, emisii din zone contaminate sau din surse necunoscute”, a spus Liang intr-o conferinta de presa.
Ozonul din stratosfera protejeaza vietatile de radiatia ultravioleta nociva. Emisiile de substante care afecteaza stratul de ozon creeaza o gaura temporara in stratul protector deasupra Antarcticii, observata pentru prima data de oamenii de stiinta in 1985. Desi stratul de ozon s-a refacut intr-o anumita masura dupa aplicarea Protocolului de la Montreal, bresa de deasupra Antarcticii a ramas. Potrivit Agentiei americane de meteorologie (NOAA), stratul de ozon se poate reface complet daca nivelul substantelor care il afecteaza va continua sa scada.