O eruptie de proportii ne-ar putea lasa fara stratul de ozon

O eruptie de proportii ne-ar putea lasa fara stratul de ozon

Cercetatorii germani declara ca o eruptie masiva a vulcanilor activi din America Centrala ar putea emite o cantitate uriasa de gaze capabile sa distruga stratul de ozon care protejeaza Terra de radiatiile solare ultraviolete.

O astfel de mega-eruptie ar putea dubla sau tripla cantitatile de brom si clor din stratosfera, stratul superior al atmosferei, unde se gaseste ozonul care ne protejeaza de radiatiile ultraviolete emise de Soare. Cercetatorii au realizat aceste estimari calculand nivelul substantelor chimice emise in ultimii 70.000 ani de catre un numar de 14 vulcani din Nicaragua.

Bromul si clorul sunt foarte reactive, au nevoie de un singur electron pentru a deveni stabile din punct de vedere chimic si pot smulge acest electron din moleculele de ozon, distrugandu-le, dupa cum explica Kristin Kruger, meteorolog in cadrul GEOMAR din Kiel, Germania. Pentru a estima efectul substantelor chimice eliberate de eruptiile vulcanice din trecutul indepartat al planetei, cercetatorii au masurat nivelul halogenilor (un grup de elemente chimice cu potential ridicat de reactie, dintre care fac parte si bromul si clorul) din straturile de roci de dinainte si de dupa eruptiile de acum 70.000 ani.

Aceste eruptii au eliberat in stratosfera o cantitate dubla de brom si clor, comparativ cu cantitatea produsa in prezent in urma activitatilor umane.

Deoarece efectele maxime se inregistreaza in stratosfera, unde gazele vulcanice emise pot fi transportate oriunde pe glob, eruptiile vulcanilor din America Centrala ar putea duce la disparitia stratului de ozon de pe teritorii uriase, avand un impact deosebit de negativ asupra Antarcticii si Arcticii, zone unde deja exista gauri considerabile in patura de ozon.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente