Vulcanul mexican Popocatépetl a inregistrat o explozie de intensitate moderata.

Potrivit Centrului National de Prevenire a Dezastrelor Naturale, vineri noapte, acesta a aruncat in atmosfera o coloana de gaze si cenusa la o inaltime de 1,5 de kilometri, potrivit Agerpres, care citeaza agentia EFE. Cenapred a semnalat si prezenta a trei seisme vulcano-tectonice si mai multe episoade de ‘tremur armonic’ (huruit) de amplitudine scazuta care…

Citește mai departe

Parcul National Calimani – vazut de reputatul biolog Peter Lengyel

Munti vulcanici, cerbi iesind prin luminisuri… ursi retrasi in ascunzisuri salbatice, cocosi de munte, zambru, plante rare. Stanci, paduri, biodiversitate… In zona central-nordica a Carpatilor Orientali, Muntii Calimani reprezinta cel mai edificator exemplu al amplorii vulcanismului neogen, al fortelor colosale care au creat Muntele prin variate procese explozive, efuzive si intrusive. Masivul Calimani se extinde…

Citește mai departe

Putin, nas in nas cu un urs polar gigantic

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a deplasat in tinuturile inghetate ale Arcticii, intr-o calatorie pe care jurnalistii occidentali au catalogat-o drept un pas in directia revendicarii acestei regiuni. S-a scufundat pana la fundul celui mai adanc lac din lume, a schiat pe vulcani si a pescuit in raurile Siberiene. Acum presedintele-supererou al Rusiei, Vladimir Putin, si-a…

Citește mai departe

Emisiile de carbon, reduse de norul vulcanic

Unul dintre putinele efecte pozitive ale inchiderii spatiului aerian din ultimele zile ar putea fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Pana luni, aproximativ 63.000 de zboruri fusesera anulate din cauza norului produs de eruptia vulcanului islandez Eysafjallasokull, scrie editia electronica a „The Times”. Mentinerea avioanelor la sol a dus la reducerea cantitatilor…

Citește mai departe

O noua racire globala ameninta Emisfera nordica: un nou vulcan islandez ar putea sa aduca un alt „an fara vara”, ca in 1816

Tonele de cenusa „scuipate” de Eyjafjallajokull ar putea fi dublate de eruptia asteptata a altui vulcan islandez, Katla, ceea ce ar putea obtura lumina sloara, raci atmosfera si aduce un nou „an fara vara” precum 1816. Inghetul a distrus culturile agricole in mai. A nins in august. Ceata mai pot timpul, inundatii, circa 200.000 europeni…

Citește mai departe

Cea mai mare restrictie aeriana a tuturor timpurilor. Peste 4000 de curse anulate, printre care cateva din Romania

Autoritatile nu pot estima care va fi evolutia fenomenului si nici cand vor fi ridicate restrictiile de zbor. Traficul aerian din Europa de Nord a fost perturbat de eruptia vulcanului Eyjafjallajokull, din Islanda. Toate zborurile inspre si dinpre Anglia au fost anulate din cauza norului de cenusa vulcanica, format in urma euptiei vulcanului Eyjafjallajokull din…

Citește mai departe

Incalzirea globala, mai grava decat se credea

Efectele incalzirii globale ar putea fi de doua ori mai grave decat estimarile facute in urma cu sase ani, au anuntat oamenii de stiinta. Temperatura suprafetei Pamantului ar putea atinge 5,2 grade Celsius pana in 2100, dupa cum au descoperit cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology, citati de Reuters, in comparatie cu cresterea estimata…

Citește mai departe

Vezuviul, vulcanul care nu doarme

La aproape 2.000 de ani de la distrugerea orasului Pompei, Vezuviul, unul dintre cel mai bine supravegheati vulcani din lume, ameninta din nou locuitorii orasului Napoli. „Vezuviul este unul dintre cei mai periculosi vulcani din lume: mereu activ, in caz de eruptie, ar fi direct amenintate 600.000 de persoane. Asa ca este supravegheat de foarte…

Citește mai departe

Vulcani noroiosi pe Marte

Astronomii de la Centrul Spatial din Houston, SUA, au anuntat descoperirea pe Marte a unor formatiuni care seamana izbitor cu vulcanii noroiosi de pe Terra, fapt care ofera o noua perspec-tiva asupra trecutului „viu” al planetei rosii. Detalii in acest sens au fost prezentate in cadrul unei conferinte orga-nizate in Texas, relateaza bbc.co.uk. Potrivit specialistilor…

Citește mai departe

Patria vulcanilor

Doi vulcani au intrat in eruptie ieri dimineata, la nord-vest de Tokyo si in apropiere de orasul Kagoshima, fara a provoca victime sau pagube materiale. Autoritatile au sfatuit persoanele sa poarte masti de gaz in orasele situate in jurul muntelui Asama, care a inceput sa „scuipe” lava in noaptea de duminica spre luni. Posturile de…

Citește mai departe

Vulcan japonez in actiune

Unul dintre cei mai mari vulcani din arhipelagul japonez a erupt luni dimineata in apropiere de Tokio. Purtata de vant, cenusa vulcanica s-a depus in mai multe orase vecine si a atins chiar centrul capitalei nipone. Nu a provocat victime si nici pagube materiale. Agentia de meteorologie a ridicat gradul de alerta, de teama unor…

Citește mai departe

Cea mai mare arie protejata, in Pacific

Zona de protectie marina infiintata de presedintele Bush are o suprafata totala echivalenta cu cea a Frantei. „Monumentele maritime nationale” cuprind Groapa Marianelor, atolul Rose din Samoa americana si un lant de insule din centrul Pacificului. America tocmai a stabilit „cea mai mare arie marina protejata din lume” in jurul insulelor sale din Pacific. Zona…

Citește mai departe

Cand clima scrie istoria omenirii

Canicula din aceste zile ne face mai atenti la impactul fenomenelor meteorologice asupra vietii cotidiene. De fapt, deosebit de dependenta de modul de curgere a vremii, istoria umana a fost mereu influentata de evolutiile climatice. Aparitia primelor civilizatii precum cea sumeriana sau egipteana, cresterea si descresterea imperiului roman, vitregiile intunecatului Ev mediu, izbucnirea Revolutiei franceze…

Citește mai departe