Vezuviul, vulcanul care nu doarme

La aproape 2.000 de ani de la distrugerea orasului Pompei, Vezuviul, unul dintre cel mai bine supravegheati vulcani din lume, ameninta din nou locuitorii orasului Napoli.
vezuviu
„Vezuviul este unul dintre cei mai periculosi vulcani din lume: mereu activ, in caz de eruptie, ar fi direct amenintate 600.000 de persoane. Asa ca este supravegheat de foarte aproape”, explica vulcanologul Claudio Scarpati, profesor la Universitatea din Napoli, citat de AFP.

Pe laturile vulcanului se afla cateva zeci de aparate de masura, care inregistreaza activitatea seismica a solului, temperatura gazelor din fumarolele emise de vulcan si deformarile solului.

Toate aceste aparate transmit non-stop semnalele inregistrate catre observatorul Vezuviului, situat in Napoli. Informatiile astfel culese sunt completate de datele transmise, in fiecare luna, de satelitul european Envisat, care analizeaza miscarile solului.

„Exista in permanenta cel putin doi experti la observator care analizeaza aceste date. Si, pentru a preveni o eventuala pana, informatiile sunt transmise, in mod sistematic, prin cablu, prin telefon si prin radio”, mai precizeaza Scarpati.

De la eruptia din anul 79, care a distrus orasul Pompei si care a facut 30.000 de morti, Vezuviul a mai erupt de inca 30 de ori, asa ca a fost pus sub observatie incepand cu secolul al XIX-lea. Primul observator al vulcanului a fost construit in 1846, la ordinul regelui Siciliei, Fernand al II-lea de Bourbon. Ultima eruptie a Vezuviului a avut loc in 1944 si s-a soldat cu 26 de morti si 12.000 de persoane fara adapost.

Totusi, exista „riscuri in proportie de 27% ca o eruptie de tip exploziv sa se produca in urmatorii o suta de ani, potrivit anumitor statistici”, avertizeaza Francesco Russo, presedintele Ordinului de Geologi din regiunea Napoli.

Planul de evacuare pus la punct pentru protectia civila a folosit drept model ultima eruptie de acest tip, cea din 1631, care a facut 4.000 de morti. „Este cel mai grav tip de eruptie care ar putea avea loc, chiar daca o catastrofa de asemenea amploare este putin probabila azi, deoarece configuratia vulcanului nu mai este aceeasi”, remarca vulcanologul Scarpati.

El subliniaza ca, potrivit planului, ar trebui evacuata o zona de 15 km din jurul vulcanului, adica 18 comune in care locuiesc 600.000 de persoane. Dar, pentru evacuarea intregii zone, ar fi necesare 15 zile.

„Ar trebui sa fim in masura sa prevedem o eruptie de o asemenea amploare inaintea acestei perioade de timp, intrucat semnele precursoare ar trebui sa se arate cu mult inainte. Dar nu putem fi siguri 100%”, admite Scarpati.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *