Gheata care se topeste ar putea creste activitatea vulcanica

0
356

Incalzirea climei ar putea influenta nu doar topirea ghetarilor, ci si a magmei. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la universitatile din Islanda si Leeds in revista stiintifica Geophysical Letters.

vulcan
In special dramatica este situatia pe insula europeana Islanda. Ghetarul de pe insula, Vatnajokull, care se afla la granita dintre doua placi tectonice, se topeste anual cu cate cinci kilometri cubi. Cercetatorii au calculat ce inseamna asta pentru pamantul si magma de sub ghetar.

Stratul de gheata care se topeste reduce rapid presiunea exercitata asupra rocii si a straturilor de dedesubt. Acest lucru a contribuit la faptul ca din 1890 s-a topit cel putin 1,4 kilometri cubi de roca. In Islanda se gasesc cativa vulcani activi care sunt acoperiti de ghetari. Ultima eruptie mare a avut loc in anul 1996 in Gjalp, inainte de aceasta a mai fost o eruptie in 1938.

Carolina Pagli de la Universitatea din Leeds impreuna cu colegul ei, Freysteinn Sigmundsson, de la Universitatea din Islanda, au calculat ca acum, magma nou formata din cauza topirii ghetii va favoriza eruptii vulcanice mult mai frecvente. Cercetatorii au accentuat faptul ca nu este insa posibil un calcul exact pentru a determina care va fi intervalul de timp dintre doua eruptii, deoarece nu se cunoaste masa magmei si nici in cat timp se acumuleaza.

Pagli banuieste ca aceste schimbari pot afecta in aceeasi masura si vulcanii din Alaska, insulele Aleuten si muntele Elbrus din Antarctica. Insa modificariile de presiune din interiorul pamantului pot afecta si locuri necunoscute inca.

Noi credem ca eruptia din Gjalp a survenit in acest mod. Magma a tasnit din pamant dintr-un loc neobisnuit si anume, dintre doi vulcani. Motivul a fost decalarea presiunii” sustine Pagli.

Cercetatorul Bill McGuire de la Universitatea College din Londra, care n-a participat la studiile efectuate de Pagli si Sigmundsson, dar care se ocupa printre altele si de efectele cresterii nivelului marii asupra vulcanismului, a afirmat ca incalzirea globala va duce la o activitate vulcanica marita.

Sursa: Umweltschutz-News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.