Cercetatorii prevad decenii intregi de nori de cenusa vulcanica

  0
  371

  Eruptia din Islanda, care a cauzat atatea probleme pentru liniile aeriene, ar putea face parte dintr-o activitate vulcanica ce va afecta intreaga Europa pentru zeci de ani, avertizeaza oamenii de stiinta.norul de cenusa

  Cercetatorii au studiat 205 eruptii din Islanda, din ultimii 1.100 de ani si au descoperit ca acestea apar la intervale regulate. Faza de liniste care a dominat ultimele 5 decenii ia acum sfarsit.

  Cel putin alti trei vulcani mari din Islanda sunt pe cale sa erupa, potrivit lui Thor Thordarson, vulcanolog la Universitatea din Edinburgh.

  „Frecventa eruptiilor din Islanda se afla intr-un ciclu de 140 de ani”, a spus acesta.

  Descoperirea lui coincide cu noi avertizari, potrivit carora eruptia lui Eyjafjallajokull ar putea dura pentru luni intregi si chiar pentru mai multi ani.

  Thordarson crede ca comportamentul vulcanilor este legata de miscarile crustei terestre care creaza un stres imens subteran. Vulcanii erup si elibereaza stresul. Aceasta teorie este insa criticata de alti cercetatori, care spun ca pentru astfel de afirmatii este nevoie de un studiu aprofundat.

  Toti oamenii de stiinta sunt de acord insa cu faptul ca Europa trebuie sa ia mai in serios amenintarile vulcanilor din Islanda si sa imbunatateasca sistemele de monitorizare.

  Sursa: Realitatea TV

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.