In urma cu 2.000 de ani, Vezuviul a distrus in intregime orasul Pompei. Astazi insa, un vulcan mult mai mare si mai periculos pandeste de cealalta parte a orasului italian Napoli.
Desi a provocat moartea a mii de oameni, Vezuviul este doar un mic „spin” pe spatele „dragonului” Campi Flegrei, aflat in cea mai mare parte sub apa. Autoritatile de la Napoli au inceput sa-si puna intrebari in urma celor peste 1.000 de cutremure care au desprins aparate de aer conditionat de pe cladiri.
Institutul National de Geofizica si vulcanologie din Italia a descoperit ca seismele nu erau provocate de muntele Vezuviu, aflat in apropierea orasului, ci de unul dintre cei mai mari si mai periculosi vulcani din lume: Campi Flegrei.
Pentru a evita o situatie similara celei produse de eruperea vulcanului Vezuviu, Apararea Nationala din Italia a ajuns la concluzia ca orasul trebuie evacuat.
Desi nu este vizibil decat varful muntelui,in spatele peisajului linistit se afla un vulcan cu o putere imensa. O eruptie are mari sanse de a sterge o mare parte din formele de viata aflate pe continentul european, noteaza Daily Mail.
Zona din preajma vulcanului. Foto: Daily Mail
Iata cum descrie autorul articolului din Daily Mail, zona din preajuma vulcanului: „In locul in care candva erau dealuri verzi, exista acum roca vulcanica. Undeva mai jos, magma si apa se intalnesc, formand dioxid de carbon.E ca si cum iadul s-a strecurat prin fundatie, impingand la o parte dalele de piatra, sangerand prin crapaturile peretilor. Aburul sulfuros care iese din piatra fierbinte a depus mineral de coral si creeaza o atmosfera de sauna. Vrabiile, care au ajuns in zona pentru a se odihni, au murit otravite cu dioxid de carbon”.
O echipa de cercetatori internationali planuieste sa foreze un put in vulcanul activ, pentru a incerca sa inteleaga de ce o parte din acesta a crescut cu circa 3 metri din 1969. In jurul vulcanului, exista zone in care asfaltul a inceput sa se umfle, mai multe strazi si case fiind distruse. Ultima data cand solul a inceput sa se umfle asa (intre 1430 si 1538), a existat o eruptie care a dus la formarea unui nou vulcan.
„Chiar acum am putea trece printr-o perioada de umflare a solului. Daca evenimentele se deruleaza ca in trecut, ne putem astepta la inca 60 de ani de neliniste, posibile cutremure si eruptii vulcanice. De aceea, trebuie sa aflam cat mai multe detalii despre acest vulcan”, a declarat britanicul Chris Kilburn, unul dintre membrii echipei de cercetatori.
Cu toate acestea,primarul din Napoli a oprit proiectul. Forajul era programat sa inceapa in aceasta luna, dar a fost oprit in urma obiectiilor unui om de stiinta, care a avertizat ca forajul ar putea declansa o explozie care ar putea distruge orasul.
„Forarea unui put ar putea provoca o explozie (nu o eruptie) si ar putea declansa mici cutremure. Acest lucru s-a intamplat deja in alte proiecte similare, in alte parti ale lumii”, explica Benedetto De Vivo, omul de stiinta care se impotriveste planurilor echipei internationale de cercetatori.
Ce s-ar intampla daca ar erupe vulcanul