Autoritatile spun ca analizele se mentin in parametri normali * situatia s-ar putea datora debitului foarte mare al Dunarii, care dilueaza scurgerile de fosfor * pe de alta parte, debitul acesta, neobisnuit pentru perioada iernii, creste, teoretic, riscul de inundatii
Calitatea apei Dunarii continua sa se mentina in parametri normali, la zece zile dupa ce o barja incarcata cu substante chimice folosite in agricultura s-a scufundat in dreptul localitatii Harsova, in amonte de Braila. „Se iau zilnic doua probe de apa, la intrarea in judet si in dreptul municipiului, si nu se constata depasiri ale valorilor normale. In concluzie, apa din fluviu nu a fost afectata, pana la aceasta data, de accidentul de la Harsova si nu este nevoie sa se ia masuri de restrictionare a alimentarii populatiei cu apa potabila”, ne-a declarat, ieri, Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila.
Faptul ca nu s-au semnalat probleme duce la concluzia ca barja scufundata isi mentine etanseitatea, iar apa inca nu a inceput sa „spele” masiv incarcatura de substante chimice bogate in fosfor. Pe de alta parte, chiar daca sunt scurgeri, acestea sunt neutralizate de volumul foarte mare de apa existent la ora actuala in fluviu. Chiar daca ne apara de poluare, debitul neobisnuit de mare pentru aceasta perioada ar putea provoca, insa, probleme la diguri, fapt rar intalnit pentru lunile decembrie-ianuarie. „Prognoza hidrologica anunta o scadere a debitului in urmatoarele zile, insa, dat fiind ca in Ungaria au aparut inundatii provocate de Dunare, ne putem astepta la o crestere semnificativa si in zona noastra, la inceputul lunii ianuarie”, ne-a spus directorul Turiac.