Gazele care alcatuiesc atmosfera Pamantului au venit cu o ploaie de comete, nu din eruptia vulcanilor, asa cum se credea pana acum. Noua teorie a fost propusa dupa ce oamenii de stiinta au examinat mostre de kripton si xenon care sunt identice cu cele descoperite in meteoriti foarte vechi.
Noua descoperire a pus in umbra teoria vulcanilor, a spus conducatorul proiectului de cercetare, Chris Ballentine de la Universitatea din Manchester.
Majoritatea gazelor pe care le respiram provin din nebuloasa solara, un nor de gaze si praf din care s-a format soarele si planetele, se afirma in studiu.
Vechea teorie sustinea ca gazele au fost atrase de Pamantul timpuriu si au fost transportate catre interiorul planetei, de unde au iesit la suprafata, in timp, prin intermediul eruptiilor vulcanice.
„Este adevarat ca vulcanii au aruncat si ei gaze, dar aceasta contributie a fost insignifianta pentru formarea atmosferei”, a mai adaugat Ballentine.
Ballentine si colegii sai au analizat mostre de kripton si xenon pentru ca sunt gaze nobile, fiind denumite asa pentru ca nu se combina cu majoritatea elementelor chimice. Prin urma, majoritatea kriptonului de pe Pamant a ramas deschimbat de la sosirea sa pe planeta. Acest fapt a permis oamenilor de stiinta sa studieze cu precizie conditiile de pe Pamantul timpuriu.
Pe baza studiului, Ballentine a concluzionat ca este foarte probabil ca atmosfera noastra sa se fi format atunci cand cometele au bombardat Pamantului, imediat dupa formarea sa in urma cu 4,54 de miliarde de ani. Oamenii de stiinta au descoperit deja ca acest bombardament de comete a format si oceanele lumii.
Sursa: Realitatea TV