Emisiile de carbon, reduse de norul vulcanic

Unul dintre putinele efecte pozitive ale inchiderii spatiului aerian din ultimele zile ar putea fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Pana luni, aproximativ 63.000 de zboruri fusesera anulate din cauza norului produs de eruptia vulcanului islandez Eysafjallasokull, scrie editia electronica a „The Times”.emisii carbon

Mentinerea avioanelor la sol a dus la reducerea cantitatilor de dioxid de carbon (CO2) produse cu 1,3 milioane de tone, valoare ce depaseste totalul emisiilor anuale ale multor tari in curs de dezvoltare, cum ar fi Malawi, Rwanda sau Sierra Leone.

Aviatia produce in fiecare an 2% din cantitatea de dioxid de carbon rezultata in urma activitatilor omului pe Pamant, proportia fiind mai mare in Europa. Intr-o zi obisnuita, cele 28.000 de zboruri din spatiul aerian european genereaza 560.000 de tone de CO2, o treime din emisiile rezultate din zborul avioanelor pe intregul glob.

Situatie temporara

Expertii recunosc ca este mai putin CO2 emis, „dar oamenii sunt repatriati cu autocare, iar zborurile sunt amanate, nu anulate”, dupa cum explica Herve Le Treut, climatolog. „Daca gazele sunt emise acum sau peste trei saptamani, aceasta nu schimba fundamental datele la nivel climatic.”

In acelasi timp, ecologistii si-au exprimat speranta ca actuala criza va schimba modul in care europenii, mai ales oamenii de afaceri, calatoresc.

Agentiile internationale au mai anuntat ca si cererea de carburanti pentru avioane a scazut cu cel putin un milion de barili pe zi, respectiv o cincime din consumul mondial, in urma sistarii traficului aerian in mare parte din Europa.

Vulcanul compenseaza

Pe de alta parte, Eysafjallasokull elibereaza in atmosfera intre 150.000 si 300.000 de tone de CO2 pe zi, o cantitate care, daca va fi mentinuta la acest nivel timp de un an, va plasa vulcanul islandez pe acelasi plan cu Austria in privinta emisiilor de gaze cu efect de sera, au declarat doi experti citati de AFP.

Totusi, „cantitatea de CO2 emisa de vulcani in general, si de acesta in particular, este neglijabila” in raport cu emisiile totale de gaze cu efect de sera, subliniaza Patrick Allard, de la Institutul de fizica a Pamantului din Paris.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *