800 de specii de animale si plante disparute de pe Terra

Speciile salbatice intr-o lume in schimbare

Peste 800 de specii de animale si plante cunoscute au disparut in ultimele cinci secole de pe Terra, iar in prezent, alte 17.000 de specii sunt in pericol de disparitie, potrivit raportului International Union for Conservation of Nature (IUCN) citat de Mediafax.

O analiza detaliata a cifrelor din acest raport a relevat faptul ca obiectivul comunitatii internationale de a incetini in 2010 ritmul de disparitie a speciilor de pe Terra – un angajament international semnat de majoritatea guvernelor lumii in anul 2002 – nu va putea fi realizat. „Natura striga: -Stop!-. Ar fi bine sa o ascultam”, a declarat Jean-Christophe Vie, director adjunct al programului pentru conservarea speciilor din cadrul IUCN.

In acest raport de sinteza, care este, de regula, publicat o data la patru ani, intitulat „Speciile salbatice intr-o lume in schimbare”, IUCN analizeaza situatia a 44.838 de specii amenintate cu disparitia, ce figureaza pe lista neagra. Documentul arata „in mod clar ca obiectivul 2010 nu va putea fi atins”, referindu-se la angajamentul international de incetinire a ritmului de distrugere a biodiversitatii.

Comisia Europeana a anuntat la Atena, la sfarsitul lunii aprilie, ca acest obiectiv nu va putea fi indeplinit nici la nivelul Uniunii Europene. Pe plan global, cel putin 16.928 de specii de animale si plante sunt amenintate cu disparitia, a reamintit IUCN. Aceasta cifra este, cu siguranta, inferioara celei reale, deoarece analiza IUCN a fost realizata doar pe baza a 2,7% din cele 1,8 milioane de specii de plante si animale catalogate in prezent pe Terra.

Aproape un sfert dintre mamifere, o treime dintre amfibieni si peste o optime dintre pasari sunt amenintate cu disparitia, potrivit listei negre publicate de IUCN. Cel putin 76 de specii de mamifere au disparut deja de pe planeta din 1500 pana in prezent. In oceane, multe specii marine sunt amenintate cu disparitia din cauza pescuitului excesiv, a constructiilor din beton de pe litoral si a poluarii. Cel putin 17% din cele 1.045 de specii de rechini si calcani, 12,4% din speciile de bibani si sase specii de broaste testoase marine din sapte sunt amenintate cu disparitia. Totodata, 27% din cele 845 de specii cunoscute de corali se afla in aceeasi situatie.

Odata cu incalzirea globala, situatia ar putea sa se inrautateasca: 30% din speciile de pasari care nu sunt in prezent amenintate cu disparitia vor deveni vulnerabile in fata acestui fenomen, la fel ca si 51% din speciile de corali si 41% din speciile de amfibieni care nu se regasesc in prezent pe lista speciilor amenintate. Cu toate acestea, unele programe pentru protectia speciilor animale si vegetale isi arata roadele: 16 specii de pasari au evitat disparitia in ultimii 15 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *