Delicatesele marine, tinta organizatiilor criminale

0
450

Organizatiile criminale din China, Australia, Rusia, Canada, Africa de Sud, Noua Zeelanda si Japonia sunt implicate in pescuitul ilegal de specii marine rare, scrie Rompres, citand un studiu al Institutului Australian de Criminalistica.

Potrivit acestuia, interesul grupurilor criminale pentru acest sector vine pe fondul cererii tot mai mari a Chinei pentru o serie de specii de pesti foarte apreciate si, in acelasi timp, foarte costisitoare.

Organizatiile criminale folosesc aceasta activitate fie pentru a obtine profit din vanzarea la negru a speciilor de pesti solicitate pe piata, fie pentru spalare de bani.

„Este evident ca pietele ilicite de produse marine precum abalone (specie de molusca inrudita cu melcul de mare, cu aroma si gust asemanatoare cu cele ale unei scoici), aripioarele de rechin sau beche-de-mer (castraveti de mare) pur si simplu infloresc, in principal datorita cererii in crestere din China”, arata studiul citat de Rompres.

5.000 dolari portia

Expertii australieni estimeaza profituri exorbitante rezultate din aceasta activitate, de vreme ce clientii chinezi sunt dispusi sa plateasca si 5.000 de dolari pentru o portie de moluste abalone. In acelasi timp, studiul confirma o crestere anuala de cinci procente a cererii de aripioare de rechin.

De asemenea, exista dovezi privind dezvoltarea cooperarii dintre organizatiile de tip mafiot si bandele de motociclete in diferite tari ale lumii, spun autorii studiului.

Ei sunt de parere ca, in anumite cazuri, comertul ilegal cu diverse produse marine este folosit pentru a recompensa alte activitati criminale, precum traficul de droguri, de arme si de persoane sau sclavia sexuala.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.