Perspectivele sunt sumbre pentru coralinelare, care alcatuiesc ecosistemele cele mai bogate, dar si cele mai fragile de pe planeta. Initiativa Internationala pentru recifurile coralinelare ( ICRI ) si Initiativa franceza pentru recifurile coralinelare ( Ifrecor ) au facut public, miercuri 18 februarie, bilantul mondial al starii lor. Aceasta munca a mobilizat timp de patru ani 400 de cercetatori de 96 de nationalitati.
Conform observatiilor facute de acestia, lumea a pierdut definitiv 19% din recifuri, 15% risca sa dispara in 10 sau 20 de ani, si 20% sunt pe cale de disparitie in urmatorii 20-40 de ani, daca nimic nu se schimba. Si asta fara sa tinem cont de incalzirea globala care constituie o problema pentru toate ecosistemele. Coralii adapostesc o viata bogata. Supravietuirea multor specii marine este o miza pentru pastrarea biodiversitatii mondiale. Este de asemenea cruciala pentru 500 de milioane de oameni, deoarece aceste specii constituie hrana lor.
Aceste recifuri sufera mai multe tipuri de presiune, toate legate de activitatea umana si de cresterea populatiei. Principala cauza a degradarii lor este distrugerea invelisului vegetal al Terrei, care genereaza un aflux de particule in apa, distrugand coralii. Poluantii chimici si bacteriologici distrug coralii in egala masura.
Sursa: Le Monde