Umbrele de soare pentru corali: Ultima sansa pentru salvarea recifelor din oceane

0
418
Umbrele de soare pentru corali: Ultima şansă pentru salvarea recifelor din oceane
Umbrele de soare pentru corali: Ultima sansa pentru salvarea recifelor din oceane

Liderii politici din intreaga lume nu par prea dornici sa faca reformele industriale si culturale necesare pentru a incetini schimbarile climatice. Asa ca protectia planetei sta in mainile oamenilor de stiinta, care vin cu inventii care mai de care mai interesante, precum umbrelele de soare pentru recifele de corali.

Umbrelele de soare din panza, precum cele folosite in agricultura, ar putea proteja coralii de caldura din ce in ce mai mare. Tehnica a fost deja testata si ar putea fi folosita in curand pentru protectia zonelor sensibile marine.
„Umbrelele de soare nu reprezinta o strategie care sa poata fi folosita peste sutele de kilometri de recife. Insa ar putea influenta, la nivel local, starea coralilor”, a declarat Ove Hoegh-Guldberg de la Queensland University, Australia.

Cercetatorii mai au si alte propuneri, printre care si „tratamentul-soc” – vor transmite curent electric prin structuri metalice, provocand formarea calcarului. Coralii si alte specii marine se prind de calcar si creaza un nou habitat. Tehnica este deja folosita in Indonezia.

„Neutralizarea” apelor este o alta tehnica inventata de cercetatori. Ei ar adauga silicati si alte substante chimice bazice in apa, pentru a neutraliza aciditatea apelor oceanice. Acidifierea oceanelor, cauzata in principal de dioxidul de carbon absorbit de apa, afecteaza organismele marine, care nu mai pot sa isi construiasca cochilii si recife cu compusi din calciu, intrucat acestia se dizovla in solutii acide.

Ingineria genetica este o alta solutie propusa de savanti. Coralii ar putea fi „creati” astfel incat sa reziste la temperaturi mai mari si la aciditatea mai mare a apei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.