Pe urmele dacilor… „Istorie, natura, cultura” pe platoul de la Costesti

    Pe urmele dacilor… „Istorie, natura, cultura” pe platoul de la Costesti

    Cea de-a 45-a editie a festivalului a atras mii de hunedoreni care s-au distrat, au ascultat muzicasi au urcat la cetatile din Muntii Orastiei

    Timp de doua zile, localitatea Costesti din comuna Orastioara de Sus, a gazduit cea de-a 45 – a editie a festivalului „Istorie, natura, cultura 2012”. Evenimentul a captat atentia unui numeros public, la sfarsitul saptamanii trecute, platoul de la Costesti fiind extrem de animat, mii de hunedoreni si sute de turisti din judetele limitrofe participand la manifestarile cultural-artistice pregatite de organizatori.

    Printre personalitatile publice care au participat la acest eveniment s-au numarat primarul comunei Orastioara de Sus, Vasile Inasescu, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, Mircea Molot, prefectul judetului Sorin Vasilescu sau deputatii Laurentiu Nistor si Iosif Blaga.

    Vizita la cetatile dacice

    Cea de-a 45 – a editie a Festivalului „Istorie, natura, cultura, Costesti 2012” a atras, si in acest an, mii de hunedoreni dornici sa isi petreaca sfarsitul de saptamana intr-un mod cat mai placut. Pentru a reda cat mai elocvent motto-ul acestei manifestari „Istorie, natura, cultura”, organizatorii le-au pregatit participantilor la festival o serie de evenimente care au imbinat intr-un mod placut cele trei elemente reusind astfel sa atinga principalul obiectiv al festivalului: promovarea vestigiilor dacice din Muntii Orastiei. Astfel, pe parcursul derularii evenimentului, participantii au putut vizita urmele civilizatiei dacice si au avut parte si de muzica, focuri de artificii si un program artistic pe masura asteptarilor. „Fiind la inceput de mandat in fruntea comunei Orastioara de Sus, acesta este primul festival de anvergura desfasurat in comuna noastra la organizarea caruia am participat intr-un mod direct. Evenimentul a fost organizat atat de CJ Hunedoara, cat si de Primaria Orastioara de Sus. Astfel pe parcursul celor doua zile dedicate acestui eveniment am incercat ca prin diversele manifestari cultural-artistice propuse de catre noi sa redam cat mai bine bogatia de necontestat a Costestiului: istoria, natura si cultura”, a precizat Vasile Inasescu, edilul comunei Orastioara de Sus.

    Program divers pe gustul fiecaruia

    Copii au fost atrasi de trenuletul electric

    Pe parcursul manifestarii organizatorii festivalului de la Costesti au incercat sa ofere turistilor un program care sa satisfaca toate gusturile. Astfel, ziua de sambata a fost dedicata spectacolelor de muzica usoara, „cap de afis” fiind cunoscuta si indragita formatie „Alb si Negru”, seara incheindu-se cu o discoteca in aer liber. A doua zi a fost axata atat pe promovarea traditiei si folclorului local, cat si a celui national. Astfel, cei prezenti la Costesti s-au putut bucura de prezenta unor interpreti de marca, precum Mariana Deac, Dinu Iancu Salajanu sau Petrica Moise. „Prin programul pe care l-am pregatit anul acesta am incercat sa venim in intampinarea tuturor categoriilor de varsta. Astfel, in prima zi am organizat un spectacol de muzica usoarasi o discoteca in aer liber, seara incheindu-se cu un frumos foc de artificii. Cea de-a doua zi am dedicat-o promovarii folclorului autentic romanesc, prin organizarea unui spectacol sustinut de artisti de marca. Ma bucur casi in acest an Costestiul a captat atentia hunedorenilor si numai fapt care demonstreaza ca aceasta sarbatoare devenita traditie este cunoscuta atat la nivel national, cat si pe plan local. Este atat meritul Consiliului Local si al Primariei Orastioara de Sus, cat si a CJ Hunedoara care, in fiecare an, s-a implicat in buna desfasurare a acestui eveniment”, a conchis Inasescu, edilul comunei Orastioara de Sus.

    Punct de informare despre civilizatia dacica

    Cu sprijinul Centrului Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale Deva si a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva, la Costesti a fost deschis un punct de informare unde turistii au primit date despre civilizatia dacica. De asemenea, acestia au fost ghidati cum sa ajunga la cetatile dacice Costesti si Bildaru, si au putut viziona o prezentare a sistemului de fortificatii din Muntii Sureanu. „Festivalul are o conotatie istorica, pentru ca la Costesti, pe unde pasim, suntem pe urmele stramosilor nostri. Din punctul meu de vedere, aici este cea mai bogata zona istorica a tarii”, a spus Vasile Inasescu.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *