Hunedoara: Traseul Lacurilor, intre cele patru trasee nou deschise in Masivul Retezat

    Hunedoara: Traseul Lacurilor, intre cele patru trasee nou deschise in Masivul Retezat

    Turistii care vor urca in Masivul Retezat vor putea sa abordeze, de la sfarsitul lunii august, patru noi trasee care ii vor ajuta sa strabata zone pitoresti, printre care si lacurile din caldarea glaciara Bucura, la peste 2.000 de metri altitudine.

    Traseele au un grad de dificultate scazut, se pot parcurge in cateva ore, ele fiind pregatite si marcate, in aceste zile, de catre membrii formatiilor Salvamont din judetul Hunedoara.

    ‘Se efectueaza marcajele necesare pentru ca aceste trasee sa poata fi strabatute in conditii de siguranta. Unde este cazul sunt amplasate podete, iar in anumite zone se curata de jneapan sau se executa terasari. Unele trasee urmeaza foste poteci folosite de turisti’, a declarat marti seful Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

    Pentru turistii care doresc sa vada cat mai multe lacuri din caldarea glaciara Bucura, salvamontistii deschid Traseul Lacurilor, ce poate fi parcurs in circa doua ore si este relativ usor. Traseul pleaca de la Lacul Bucura, din zona Refugiului Salvamont, si este conceput ca un circuit marcat cu punct rosu pe fond alb.

    Un alt traseu pleaca din comuna Rau de Mori spre statiunea Rausor, urmeaza Valea Valareasca si se incheie pe Varful Retezat, prin culmea Prelupcele. Se parcurge o zona de creasta frumoasa, din care se poate vedea Caldarea Steviei, traseul fiind marcat cu triunghi rosu pe fond alb.

    Cel de-al treilea traseu se deschide din zona Brazi, urca spre barajul Gura Apei, dupa care, pe Valea Lapusnicului Mare se ajunge in Poiana Pelegii si pe Saua Pelegii. Marcajul este punct albastru pe fond alb. Este cel mai greu de strabatut, iar pe timp de iarna accesul turistilor pe acest traseu va fi interzis.

    Ultimul traseu ce va deschis in Retezat pleaca din satul Pui, urca spre Hobita, Stana de Rau si ajunge prin Taul Tapului spre Portile Inchise.

    ‘Traseele sunt relativ usor de parcurs, insa pe anumite portiuni pot fi intalnite zone cu un grad de dificultate mai ridicat. In rest, sunt accesibile si nu necesita echipamente pentru catarat. Toate traseele sunt omologate’, a explicat seful Salvamont Hunedoara.

    El a aratat ca salvamontistii executa si lucrari de intretinere la alte trasee montane din Retezat si Parang, in acest sens fiind refacute marcajele si montati stalpi cu indicatoare spre zonele cautate de turisti.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *