Evolutia aciditatii apelor oceanice – un scenariu sumbru peste 100 de ani

oceanUn nou studiu a oamenilor de stiinta despre aciditatea apei oceanelor in viitor, arata ca reducerea valorii ph-ului din apa oceanelor va avea efecte dramatice in urmatorii 100 e ani. Cercetatori din Suedia si Australia au efectuat primele cercetari asupra mediului marin afectat de ph-ul scazut al apei oceanice.
In proiectul lor, cercetatorii au testat dezvoltarea speciei Heliocidaris Erythogramma intr-un mediu marin cu o aciditate mult mai scazuta decat in mod normal, de la 8.8 pana la 7.7 . Acest mediu cu o aciditate de trei ori mai scazuta, este unul similar celui preconizat pana in 2100.
Balanta chimica a apei marii a fost mult timp considerata ca fiind imobila. Astazi, cercetatorii stiu ca valoarea ph-ului apei oceanelor a scazut cu 0.1, sau cu 25 de procente, doar de la inceputul industrializarii, acum un secol. Apa marii absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera si actioneaza precum un tampon urias in sprijinul ecosistemelor Planetei.
Cercetatorii de la Universitatea din Gothenburg, Jon Havenhand si Michael Thorndyke, au declarat ca acditatea oceanelor vor afecta in mod dramatic aricii de mare. Precum majoritatea nevertebratelor, aricii de mare se inmultesc prin eliberarea oualelor in apa pentru a fi fertilizate. Cu toate acestea, intr-un mediu mult mai acid, capacitatea aricilor de mare de a se inmultii scade cu 25 de procente, astfel sperma lor innoata mult mai incet si mai puti efficient. Daca procesul de fertilizare se realizeaza, dezoltarea larvelor este perturbata, in masura in care doar 75 la suta din oua se transforma in larve sanatoase.
“O scadere de 25 la suta a oualelor fertilizate, reprezinta o scadere cu 25 la suta a populatie adulte. Ramane sa cercetam daca si celelalte specii marine vor reactiona similar, insa, privite si din punct de vedere comercial si ecologic, precum langustele, crabii, midiile si pestii, si daca aciditatea apelor vor avea aceleasi consecinte”, a declarat John Havenhand. Cercetatorii au piblicat rezultatele studiilor lor intr-un articol intitulat “Near future levels of ocean acidification reduce fertilization success in a sea urchin”.
Aricii de mare traiesc in apele coastei de est a Australiei. Din punct de vedere al cercetarilor, specia prezinta interes datorita corpului invelit de o crusta calcaroasa, care este distrusa din ce in ce mai mult de aciditatea apelor. “Speciile marine cu scheletul de structura calcaroasa sunt afectate in mod direct de valorile scazute ale ph-ului apei oceanelor, crescand astfel rata mortalitatii acestor specii marine. Insa, exista inca multe necunoscute in aceasta problema, inca nu avem suficente date despre efectele aciditatii oceanelor, sis per sa ma insel asupra consecintelor rezultatelor obtinute de cercetarile noastre,” a declarat John Havenhand, unul dintre cercetatori. El a mai adaugat ca se impune urgent efectuarea unor cercetari asupra nivelului global al aciditatii oceanelor.
Acest proiect se alatura astfel multor cercetari ce avertizeaza ca mediile marine sunt in mare pericol. Guvernele si diverse organizatii par sa acorde resurse reduse in salvarea apelor planetei. De exemplu, Guvernul SUA aloca 18,700$ pe mila patrata din Parcul National, si doar 400$ pentru mila patrata din apele oceanice nationale, National Sanctuary System, conform Intelligente Report doar pe Parade.com. Raportul arata ca actiunile caritabile indica aceleasi tendinte. “Aproape 99% din fondurile donate se aloca proiectelor de teren, si doar 1% se aloca oceanelor”, conform unei surse citate in raport. Debra Erickson, director executiv al organizatiei neguvernamentale Kerzen Marine(KMF), a declarat ca din potriva, mai mult de 70% in suprafata Pamantului este acoperita de ape.

Sursa: http://www.enn.com

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente