Numarul pasarilor puffin inregistreaza o scadere brusca

Pasarea PuffinUna dintre cele mai cunoscute si mai viu colorate pasari britanice a inregistrat o abrupta si ineplicabila scadere a numarului de exemplare ce traiesc pe insulele Marii Nordului.

Dupa o neintrerupta crestere a numarului de exemplaretimp de 40 de ani , coloniile de puffin dupa insula Farne din Northumberland au scazut cu o treime in ultimii cinci ani.
Neasteptata scadere a numarului de eemplare a fost raportata pentru prima data dupa insula Scotiana, in aprilie, si confirmata de un studiu amanuntit a fiecarei partia insulei Farnes in ultimele trei luni. In unele colonii s-au inregistrat mai putin de jumatate pasari adulte la intoarcerea din obisnuita calatorie petrecuta pe mare pe timp de iarna.
„Poate ca mai sunt exemplare ramase pe mare, insa ma tem ca acestea sunt deja moarte,” a declarat profesorul Mike Harris, cercetator la Centrul de Ecologie si Hidrologie, care a studiat exemplarele din regiunea Isle of May timp de 36 de ani.
Ultimul studiu, realizat in 2003, in insula Farne, a inregistrat un numar de 55674 de exemplare adulte de puffin, insa ancheta din acest an realizata de o echipa de la National Trust a descoperit numai 36500 de exemplare.
Scaderea brusca si nejustificata a numarului de exemplare a impus prudenta in stabilirea vinovatului. Cercetatorul Harris a declarat: „Suntem aproape siguri ca una din cauzele acestui dezastru o constituie lipsa hranei. Pescuitul excesiv poate fi una dintre cause, sau poate efectele schimbarilor climatice asupra apelor marii, ce afecteaza pestii mici si a planctonului, pesti ce constituie hrana puffinilor pe timpul iernii.”
Ultima inregistrare oficiala a numarului de pasari puffin dateaza din 1969, cand pe insula erau 6800 de perechi. In afara de dungile pe care le au pe cioc pasarile sunt bine-cunoscute si dupa longevitate. Cel mai varstnic exemplar dupa insula are 31 de ani.

Sursa: http://www.guardian.co.uk/environment/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *