Cresterea pestilor, molustelor, crustaceelor si chiar productia de alge marine in sistem bio sunt reglementate, in premiera, prin noua legislatie europeana, care va intra in vigoare de anul viitor.
cresterea pestilor
Potrivit Regulamentul 834/2007, cei care vor sa puna bazele unei “ferme” de pesti, raci, moluste sau alte vietuitoare acvatice trebuie sa foloseasca puiet eco. Daca nu gasesc, atunci se pot folosi si exemplare de origine neecologica, insa acestea vor trece mai intai printr-o perioada de coversie. Bineinteles, vietuitoarele crescute in sistem bio trebuie tinute separat de celelalte. Practicile de crestere folosite, inclusiv hranirea, conceperea instalatiilor, densitatea efectivelor si calitatea apei, ar trebui sa satisfaca nevoile de dezvoltare ale animalelor si sa reduca la minimum impactul negativ al exploatatiei asupra mediului. Mare atentie la hrana servita pestilor si crustaceelor: componenta vegetala a acesteia trebuie sa fie bio, in timp ce componenta “animala” – conform principiului pestele mare il inghite pe cel mic – trebuie sa provina din exploatarea durabila a resurselor de pescuit. Molustele bivalve care se hranesc din planctonul natural trebuie crescute in arii nepoluate.
In caz de aparitie a unor boli, animalele trebuie tratate imediat, pentru evitarea suferintei acestora. Folosirea produselor medicinale alopate chimice de sinteza, inclusiv antibiotice, este permisa numai atunci cand utilizarea produselor fitoterapeutice sau homeopatice nu sunt de nici un ajutor. Restrictiile particulare si perioada de conversie a vietuitoarelor astfel tratate urmeaza sa fie stabilite.

Alge marine
Regulamentul contine si norme pentru productia de alge marine. Astfel, recoltarea algelor marine salbatice ce cresc in mod spontan in zona maritima este considerata drept o metoda de productie ecologica daca respectivele zone sunt caracterizate printr-un inalt nivel ecologic si nu sunt inadecvate din punct de vedere sanitar. Mai mult, recoltarea nu trebuie sa afecteze stabilitatea pe termen lung a habitatului natural sau supravietuirea speciilor in respectiva zona.
Regulile de implementare ale acestor norme urmeaza sa fie adoptate.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here