Melcii-marini-nudibranhiati apartin clasei gasteropodelor si in sens mai larg molustelor, au in general marimea unui deget si traiesc complet expusi, branhiile lor formand ciucuri pe spinare.
Sunt rude ale melcilor care s-au lepadat de cochilie cu milioane de ani in urma si traiesc pe fundul oceanelor si pe capetele de corali din intreaga lume. Ii puteti intalni in ape de adancimi mici, cu fundul nisipos, pe recife, dar si la peste un kilometru in adancul oceanului, atat in ape calde, reci cat si in izvoarele marine clocotitoare.
Cu toate ca au marele dezavantaj de a se misca incet, melcii-marini-nudibranhiati nu sunt prade usoare. Pot avea tegumentul gros, abraziv si cu asperitati, dar cel mai important mijloc de aparare este arma lor secreta: secretii toxice si celule urticante.
Minunatele vietati, intr-un numar de peste 3000, isi pot fabrica propriile otravuri, insa in general si le insusesc din hrana ingerata. Alti melcii-marini-nudibranhiati colecteaza nematociste, niste capsule de filamente intepatoare strans infasurate, ingerate din cnidarii-defoc, anemone si hidrozoare.
Aceste vietati mici si colorate ar trebui sa fie luate ca exemplu de cei slabi, care nu au incredere in fortele proprii si considera ca nu au calitatile necesare de a se impune in viata.
Sursa: Natural Geographic