Noile norme UE de etichetare a produselor eco si noua sigla eco intra in vigoare la 1 iulie

Uniunea Europeana introduce si noi norme in materie de acvacultura ecologica.noua sigla

Noile norme UE privind etichetarea produselor alimentare ecologice, inclusiv obligatia de a afisa noua sigla ecologica a UE, intra in vigoare la 1 iulie 2010. Asa-numita „euro-frunza” va aparea de acum in mod obligatoriu pe alimentele ecologice preambalate produse in orice stat membru al UE si care indeplinesc standardele necesare.

Pe langa eticheta UE vor aparea in continuare si alte sigle folosite de intreprinderile private sau la nivel regional ori national. Sigla ramane optionala pentru produsele ecologice neambalate si de import. Pe langa sigla, noile norme in materie de etichetare prevad si afisarea informatiilor obligatorii despre locul de productie al ingredientelor produselor si numarul de cod al organismului care a efectuat controalele. Operatorii dispun de o perioada de tranzitie de doi ani pentru a se conforma acestor noi reguli de etichetare.

O alta schimbare o reprezinta introducerea pentru prima data de norme UE in materie de acvacultura ecologica.

„Avem speranta ca noua sigla se va putea transforma intr-un simbol larg recunoscut al productiei alimentare ecologice in intreaga UE, oferindu-le consumatorilor garantia ca bunurile sunt produse in deplina concordanta cu reglementarile stricte ale UE privind agricultura ecologica”. „Sper ca aceste schimbari vor impulsiona sectorul agriculturii ecologice si vor ameliora in acelasi timp protectia consumatorilor”. a declarat Razvan Resmerita, director al Centrului European al Consumatorilor din Romania.

Modelul „euro-frunza” reprezinta stelele UE dispuse in forma de frunza pe un fond verde, ceea ce transmite doua mesaje clare consumatorilor: natura si Europa. Desenul a fost inregistrat de Comisie drept marca inregistrata colectiva. Conceputa de studentul german Dusan Milenkovi , sigla s-a impus detasat drept castigatoarea votului online, in urma unui concurs destinat studentilor la arte din UE. Castigatorul si concurentii de pe locurile urmatoare vor fi invitati la ceremonia oficiala de decernare a premiilor de la Bruxelles, din 19 iulie 2010, organizata astfel incat sa coincida cu Conferinta privind viitorul politicii agricole comune din 19 si 20 iulie.

Noi conditii privind acvacultura ecologica

Noile norme acopera si productia de peste, crustacee si alge marine din cadrul acvaculturii ecologice. Normele stabilesc conditii la nivelul UE pentru mediul productiei acvatice si pentru separarea unitatilor de productie ecologica de cele de productie neecologica si precizeaza conditiile privind bunastarea animalelor, printre care si nivelurile maxime de densitate a efectivelor, care reprezinta un indicator masurabil al bunastarii. Normele precizeaza ca biodiversitatea trebuie respectata si interzic utilizarea reproducerii induse prin hormoni artificiali. Hrana ecologica pentru animale trebuie completata cu hrana din peste rezultata din activitatile de pescuit gestionate in mod sustenabil. Au fost prevazute dispozitii speciale pentru productia de moluste bivalve si pentru alge marine.

Referindu-se la noile norme, Maria Damanaki, comisarul pentru afaceri maritime si pescuit a afirmat: „Normele europene pentru acvacultura ecologica au devenit realitate. Ele vor pune la dispozitia consumatorilor o oferta mai variata si vor favoriza o productie sanatoasa si ecologica, constituind o alternativa viabila fata de demersul intensiv mai traditional. UE este cea mai importanta piata de fructe de mare din lume si este normal ca Europa sa joace un rol de lider in instituirea unor norme cuprinzatoare in acest domeniu. Printre prioritatile mandatului meu se numara si sustenabilitatea si coeziunea sociala pentru sectorul pescuitului si al acvaculturii. Aceste noi norme pentru acvacultura ecologica reprezinta un jalon important prin aceea ca integreaza aceste prioritati in domeniul acvaculturii”.

Se estimeaza ca in 2008 in Europa isi desfasurau activitatea 123 de exploatatii certificate de acvacultura ecologica, dintr-un total de 225 de astfel de exploatatii existente in lume. Acestea au furnizat aproape jumatate din productia mondiala de 50 000 de tone pentru 2008. Primele cinci state membre in ceea ce priveste productia sunt Regatul Unit, Irlanda, Ungaria, Grecia si Franta. Cea mai reprezentata specie este somonul.

Pe site-ul internet consacrat agriculturii ecologice pot fi gasite mai multe detalii despre noile norme, precum si sigla ecologica a UE:
www.organic-farming.europa.eu

Pentru mai multe detalii despre Conferinta privind viitorul politicii agricole comune a se consulta site-ul
http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/conference/index_en.htm

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *