Trei sferturi din creaturile de pe Pamant vor disparea in urmatorii 300 de ani. Cea de-a sasea disparitie in masa a speciilor de pe Pamant este in desfasurare, iar viteza cu care se desfasoara i-a facut pe oamenii de stiinta sa traga semnalul final de alarma: inca se mai poate face ceva, dar acum!
Disparitia in masa nu este inca inevitabila, chiar daca are o viteza de speriat. Asta este vestea buna, spune paleobiologul Anthony Barnovsky de la Universitatea Berkley, California. Vestea rea e ca in ultimii 500 de ani 80 din cele 5570 specii de mamifere au disparut, o rata de disparitie net superioara celor cinci extinctii in masa prin care a trecut Pamantul in trecut. Ceea ce inseamna ca de aceasta a sasea data pentru disparitia in masa nu vor mai fi necesari decat de la cateva sute pana la cateva mii de ani, spre deosebire de trecut, in ultimii 65 de milioane de ani, cand rata de disparitie era de mai putin de doua specii la un milion de ani.
Echipa de paleobiologi de la Universitatea Berkley a analizat creaturile Pamantului de azi si rata lor de disparitie, iar concluziile, publicate in revista Nature si citate de news.sciencemag.org, au fost urmatoarele: 1% pana la 2% dintre specii, fie ele de mamifere, amfibieni, plante, moluste sau alte forme de viata, au disparut, iar 20% pana la 50% sunt pe cale de disparitie, cifre care ne apropie de marile extinctii din trecut. „Noi credem ca rata de disparitie a acum este de trei pana la de 80 de ori mai mare decat la precedentele extinctii in masa”, estimeaza paleobiologul Anthony Barnovsky.
Pe de alta parte, spune paleobiologul, exista totusi o sansa ca acest proces de extinctie in masa sa fie stopat sau macar incetinit cu mii de ani. Singura solutie e ca oamenii sa protejeze speciile aflate in pericol si habitatele lor naturale.