Petrecaretii care vin la picnic in aceasta zona de importanta turistica lasa dezastru in urma lor dupa ce aprind focuri pentru gratar si isi intind mesele cu bunatati. In tot acest timp, cele doua primarii care ar trebui sa aiba grija de salubrizarea zonei, Iasi si Barnova, dau vina una pe cealalta. Amplasata in partea de sud a Iasului, Rezervatia Geologica si Paleontologica Repedea se intinde pe o suprafata de aproape 6 hectare, fiind ocrotita de o padure tampon de 40 hectare. In timp, zona a fost lasata la voia sortii, devenind o groapa de gunoi dupa ce iesenii si-au permis sa vina la picnic, desi acest lucru este interzis. Zeci de pet-uri, hartii sau pungi zac pe pamantul care ar trebui ocrotit. Reprezentantii Primariei Municipiului Iasi spun ca jumatate din rezervatie este in administrarea lor iar cealalta in administrarea edililor din Barnova. Desi zona este ingropata sub gunoaie, si unii si altii se lauda ca trimit echipele de salubrizare la treaba.
Gheorghe Cazacu, primar comuna Barnova:Rezervatia Repedea se afla pe teritoriul municipiului Iasi.O foarte mica portiune se afla pe teritoriul comunei Barnova. Problemele care se ridica acolo sunt cele de salubrizare.Oamenii din Iasi vin in week-end si lunea intr-adevar sunt multe gunoaie. Impreuna cu oamenii nostri de la primarie mergem si strangem gunoaiele si le depozitam.
Gabriel Andronache, purtator de cuvant Primaria Iasi:Primaria Iasi are in jurisdictie Rezervatia Repedea, pe aceasta portiune se fac lucrari de salubrizare de doua ori pe saptamana lunea si vinerea constand in colectarea deseurilor de hartie si material plastica.
Rezervatia fosiliera Repedea este si in custodia Directiei Silvice Iasi. Sefii institutiei isi propun sa extinda aria protejata si sa transforme locul intr-o zona destinata exclusiv cercetarilor geologice.
Catalin Moscalu, inspector Directia Silvica Iasi:Situl Natural 2000 Padurea Repedea este partea integranta a retelei nationale incepand cu anul 2009. Directia Silvica a preluat custodia natura 2000. Zona de agrement este de ani de zile. Intodeauna am avut probleme din punct de vedere al igienizarii dupa zilele de week-end.
Desi nu au facut nimic ani de zile pentru ca Repedea sa fie ocrotita, edilii din Iasi si cei din Barnova promit acum ca se vor ocupa mai mult de igienizarea zonei.
Gabriel Andronache, purtator de cuvant Primaria Iasi:Vom lua masuri pentru impiedicarea oricarei actiuni care va duce la deteriorarea zonei respective.
Gheorghe Cazacu, primar comuna Barnova:Noi vom lua legatura cu primaria municipiului Iasi si ne vom pune de acord sa montam niste panouri avertizoare ca sa nu mai faca lumea gratare sa nu mai polueze zona.
Rezervatia de pe Bucium a fost descoperita in secolul al XIX-lea de Grigore Cobalcescu, intemeietorul scoliii romanesti de geologie. In urma cu 10 milioane de ani, in zona exista o mare care se intindea din Viena si pana in Asia Centrala si pe care specialistii au denumit-o Marea Sarmatica. Apele s-au retras, iar in urma lor au ramas resturi de moluste si scoici, care in timp au luat forma unor grote.
Rezervatia Repedea a fost declarata monument al naturii in anul 1955.