Foca calugar din zona Caraibe a disparut

0
1385

Oficialii federali au confirmat ceea ce biologii au anuntat de multa vreme: foca calugar, care traia in insulele Caraibe, a disparut, la fel ca si pasarea Dodo.

Vanarea de catre oameni a acestor animale docile pentru cercetare, pentru hrana a redus numarul de exemplare, au declarat biologii care au avertizat ca si exemplarele din aceiasi specie ce traiesc in Hawaii si Marea Mediterana pot fi urmatoarele ce vor disparea.

Foca calugar a fost vazuta ultima data in apele cuprinse intre Jamaica si peninsula mexicana Yucatan, in 1952. Serviciul National de Administratie a Pescuitului Oceanic a confirmat ca specia a disparut.

Kyle Baker, biolog la SNAPO( Serviciul National de Administratie a Pescuitului Oceanic),regiunea de sud-est, a declarat ca foca calugar este singura specie care a disparut din cauza omului.

Focile au fost clasificate ca fiind pe cale de disparitie inca din 1967, iar cercetatorii faunei salbatice au investigat aparitia focilor in decurs de cateva decade. Dar oficialii au precizat ca era vorba despre alte specii de foci.

Agentia federala a comunicat ca sunt mai putin de 1200 de exemplare in zona Hawai si 500 de exemplare in zona Mediterana, iar numarul lor este in scadere.

„Speram ca am invatat din disparitia focii calugar din Caraibe, si putem asigura o protectie mai mare pentru exemplarele din Hawai si Marea Mediterana”, a precizat Baker.

Populatia de foci calugar din Hawai, protejata de SNAPO, scade cu patru procente anual,conform datelor SNAPO. Agentia precizeaza ca aceasta specie poate scadea sub 1000 de exemplare in urmatorii 3-4 ani, plasand acest mamifer printre speciile cele mai amenintate cu disparitia.

„Cand numarul de exemplare scade foarte mult, ele devin instabile”, a declarat Baker. „Ele devin mult mai vulnerabile pericolelor precum atacurilor rechinilor sau bolilor”.

Vicki Cornish, expert in fauna salbatica la Institutul Oceanic, a declarat ca ceea ce s-a intamplat cu foca calugar din Caraibe este un semnal de alarma pentru a proteja speciile de foci ramase.

„Trebuie sa actionam acum pentru a reduce bolile ce ataca foca calugar inainte de a fi prea tarziu”, a declarat Cornish. Aceste animale sunt importante pentru echilibrul si sanataea oceanului.Nu ne putem permite sa mai asteptam.”

Foca calugar are o sensibilitate aparte la perturbatiile umane. Astfel, aceste specii si-au pierdut suportul de hrana si plajele, au declarat oficialii.

„Candva apele din Hawai, Caraibe si Marea Mediterana aveau o fauna bogata, insa acum acestea sunt zone aflate sub presiunea pescuitului excesiv”, a declarat Cornish. Ele ar manca aproape orice de la moluste pana la pesti , dar hrana lor este castigata in competitie cu oamenii.

Foca calugar a fost descoperita in Caraibe in timpul celei de-a doua calatorie a lui Christopher Columb in 1494, cand avea o populatie de 250.000 de exemplare. Dar au devenit specii usor de vanat deoarece aveau dese perioade in care stationau datorita puilor sau nasterii lor pe diverse plaje.

Intre 1700 si 1900, focile erau omorate, in principal, pentru untura lor, care era transformata in ulei si folosit pentru motoarele vapoarelor. Pieile erau folosite pentru garnituri, haine, curele si genti.

Pe cale de disparitie, foca calugar din zona Hawai intampina diverse „provocari”:epavele din adancuri, schimbarile climatice, procesele de dezvoltare ce au loc in zona de coasta.

Aproximativ 80-100 de exemplare traiesc in zona principalelor insule Hawai si 1100 de exemplare in nordul insulelor Hawai, o zona monument national.

Biologul Bud Antonelis, a declarat ca SNAPO a elaborat un plan de salvare a focilor calugar din zona Hawai. „dar avem in continuare nevoie de ajutorul organizatiilor de profil si de ajutorul opiniei publice, daca vrem sa salvam aceasta specie de la disparitie”, a precizat el. „Timpul se scurge in defavoarea noastra”.

Sursa : EcoEarth

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.