Ploaia acida reprezinta o forma deosebit de grava de poluare ,atat a aerului, cat si a apei, caracterizata prin caderea pe Pamant a diversi acizi poluanti sub forma de ploaie, zapada sau ceata. Acesti acizi sunt formati prin existenta unei cantitati semnificative de dioxid de sulf si oxizi de azot emanati de centrale, de autovehiculele motorizate si de fabrici.
Cu totii constientizam ca ploaia acida este o problema ecologica grava , insa nu cunoastem in totalitate consecintele acestui fenomen. Cele mai importante dintre ele sunt:
*Probleme in randul sanatatii oamenilor cauzate de ploaia acida prin emisiile de dioxid de azot si dioxid de sulf, caracterizate prin dureri de cap, iritatii ale ochilor, nasului sau gatului, tuse sau chiar astm.
* Ceata acida care afecteaza in mod special vizibilitatea, opunandu-se cursului luminii de la soare catre pamant si inapoi, facand deplasarea dificila, atat in plan terestru, dar mai ales in planul aerian (un grad de vizibilitate scazut in randul pilotilor).
*Coroziunea diverselor cladiri, statui, sosele cauzata de particulele acide , care pun in pericol viata cetatenilor. Un bun exemplu este reprezentat de parbusirea podului de peste Raul Ohio ,din anul 1967, ca urmare a coroziunii ploii acide, lucru care a dus la moartea a 46 de persoane.
*Probleme ale copacilor, din cauza indepartarii substantelor nutritive din sol.
Fiecare dintre noi poate lupta impotriva acestor emanatii prin utilizarea in cantitati mai reduse a energiei cu provenienta din combustibilii fosili.
Daliana Ilie