Sunca Premium Zimbo – Sunca cu sare in exces

CE BEM, CE MINCAM – Conservantul utilizat poate fi cancerigen
Amestecul de carne cu continut ridicat de grasimi periculoase cu sarea si conservantul cu potential cancerigen poate pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Sunca Premium Zimbo are in compozitie carne de porc, sare, condimente, soia, maltoza, dextroza, zahar, condimente (gluten, telina), stabilizatori: monocitrat de sodiu E 331(i) antioxidanti: acid ascorbic E 300, concervanti: nitrit de sodiu E 250.

ANALIZA. Sunca analizata este un produs din carne de porc, cu o mare cantitate de sare, soia, glucide (maltoza, dextroza, zahar). Consumatorii trebuie sa fie foarte atenti la cantitatea foarte mare de sare din produs, pentru a nu depasi doza zilnica recomandata de sare de 6 g, ne sfatuieste profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, este recomandat sa tina cont si de faptul ca pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioada de timp foarte scurta. Fenomenul apare din cauza indexului glicemic foarte ridicat. Sunca Premium contine si un conservant periculos pentru sanatate, cu potential cancerigen, nitrit de sodiu E 250.

De asemenea, produsul contine si acidul citric E 330, care este un acidifiant natural sau artificial. Acesta se poate obtine din fructe (citrice) sau prin biosinteza. Aditivul poate cauza afectiuni bucale, ca de exemplu accelerarea aparitiei cariilor dentare. El se gaseste intr-o gama variata de produse alimentare. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca are si cantitati semnificative de grasimi animale saturate aterogene periculoase pentru sanatatea sistemului cardiovascular si cerebrovascular, imprimind totodata si o valoare energetica ridicata. Contine o sursa de soia care poate fi alergena pentru anumite persoane.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor si obezilor, copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii cardiovasculare si cerebrovasculare, de guta, celor cu maladii neurodegenerative si cancere, persoanelor cu afectiuni hepato-renale, cu hipertensiune si dislipidemie, cu afectiuni dermatologice, cu osteoporoza, celor cu status proinflamator sistemic si sindrom metabolic. Diabeticii vor tine cont de glucidele continute de acest produs si vor cere sfatul medicului curant inainte de a-l consuma. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranta la gluten), spune specialistul nostru. Persoanele care au alergie la soia il vor evita sau vor testa o cantitate mica de sunca pentru a vedea cum reactioneaza organismul.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. Daca sinteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *