Şunca de Praga are până la opt E-uri

Sunca de Praga are pana la opt E-uri

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania– InfoCons a realizat un studiul pe produsele tip sunca de Praga ce se regasesc pe piata din Romania. In cadrul studiului au fost analizate cinci produse tip sunca de Praga, achizitionate in mod aleatoriu si anonim in luna septembrie 2014.Toate aceste produse contin…

Citește mai departe

Continuturi ucigase in conserve: cate E-uri se gasesc in pateuri

Un studiu derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (A.N.P.C.P.P.S. Romania) pentru anul 2013 arata ca cele mai multe dintre pateurile de ficat comercializate pe piata romaneasca au in compozitia lor E-uri. Concret, reprezentantii ANPCPPS au inclus intr-o cercetare derulata in perioada iulie – august 46 de tipuri…

Citește mai departe

Salam rustic din resturi de pasare

Salamul rustic Agricola este un produs care se remarca prin faptul ca nu are aproape nimic natural in compozitie, fiind un amestec de resturi de pasare , grasimi si aditivi alimentari. Principalul ingredient al salamului rustic Agricola este carnea de pasare separata mecanic (MDM) care este de fapt o pasta din resturi fara valoare economica…

Citește mai departe

Pateu proaspat cu conservant

Pe eticheta pateului de porc Tartini scrie ca este „proaspat si delicios”. Nu punem la indoiala gustul produsului, dar in ceea ce priveste prospetimea, lista de ingrediente contrazice afirmatia. Prezenta conservantului nitrit de sodiu este principalul motiv pentru care pateul de porc Tartini nu poate fi proaspat. Pe langa acest aditiv alimentar cu potential cancerigen,…

Citește mai departe

Sunca cu E-uri pentru copii

Polifosfatul, caragenanul si nitritul de sodiu sunt trei aditivi alimentari care nu sunt indicati in alimentatia copiilor si totusi se gasesc pe lista de ingrediente a produsului „Dodolina”, sunca de pui pentru cei mici. Sunca de pui pentru copii „Dodolina” (Unicarm) este un produs care nu are ce cauta in dieta copiilor din cauza aditivilor…

Citește mai departe

Cascaval pasteurizat cu nitrit de sodiu

Cascavalul del Family pare la prima vedere un produs obisnuit din aceasta categorie, care nu poate pune in pericol sanatatea in cazul unui consum moderat. La o lectura atenta a etichetei, se remarca un ingredient cu potential cancerigen, conservantul nitrit de sodiu E251. Profesorul doctor Gheor-ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimen-tare, se arata nedumerit…

Citește mai departe

Lebar din slanina si sorici

Lebarul Galco are ingrediente principale capul de porc, slanina si soriciul, ficatul fiind prezent intr-o cantitate mica. Acesta ar fi trebuit sa aiba o pondere mai mare, daca s-ar fi respectat reteta clasica. Pentru a masca lipsa ficatului, producatorul a folosit potentiatorul de gust E621. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca acest aditiv este…

Citește mai departe

Aditivi alimentari

In ziua de azi cand totul se misca cu o viteza ametitoare, ne grabim sa ajungem la serviciu, sa muncim cat mai mult, sa castigam cat mai bine, sa ne asiguram un confort cat mai mare si uitam de un lucru foarte important, sanantatea noastra. Putine sunt persoanele care au grija de propria alimentatie. Toata…

Citește mai departe

Slanina si apa cu pretentie de pateu

Aspectul de pate este dat de folosirea de amidon si soia. Producatorul a avut nevoie de artificii pentru a masca folosirea unei cantitati mari de slanina si de apa. Pateul de masa porc „La grande famiglia” are principale doua ingrediente: slanina si apa. Ficatul are o pondere de 15%, fiind urmat de sorici. Pentru ca…

Citește mai departe

Excelenta cu 13 E-uri

Pastrama din pulpe de pui Fil Sam Campina este un produs fiert cu afumat, care a fost fabricat cu ajutorul a 13 aditivi alimentari. Ingredientul principal al produsului analizat este pulpa de pui, insa este urmat de sarea iodata, ceea ce inseamna ca ea este folosita intr-o cantitate foarte mare. Consumatorii trebuie sa tina cont…

Citește mai departe

Porc, pielite si noua aditivi

Parizerul Ana si Cornel contine noua aditivi alimentari, piele de pasare, amidon, sare, soia. Acest amestec reprezinta jumatate din compozitie, restul fiind reprezentat de carnea de porc. Parizerul de porc Ana si Cornel este fabricat din carne de porc si aditivi alimentari, in proportii aproximativ egale. E-urile au fost necesare pentru ca produsul sa aiba…

Citește mai departe

Pateu de porc din apa si slanina

„Pate de masa porc Balea” are ca principal ingredient slanina, si nu ficatul de porc, asa cum si-ar inchipui consumatorul. Pe langa aceasta grasime extrem de periculoasa, mai contine sorici si aditivi alimentari, care se incadreaza in categoria celor periculosi. Pentru ca amestecul de apa cu slanina sa aiba totusi un aspect comestibil, producatorul a…

Citește mai departe

E-uri de calitate superioara

Producatorul ne spune ca sunca Praga Nikas este de calitate superioara. Avand in vedere ca 35% din compozitie este reprezentata de aditivi alimentari, inseamna ca acestia sunt cumparati din cele mai bune surse. Sunca Praga Nikas (premium quality) are in compozitie o cantitate foarte mare de sodiu, provenit atat din sare, cat si din aditivii:…

Citește mai departe

Liber la E-uri. Ministerul Sanatatii introduce aditivi periculosi in alimente

Ordinul nr. 438/295/2002, privind aditivii alimentari, va fi modificat printr-un proiect de act normativ elaborat de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. La prima vedere pare ca, in sfarsit, autoritatile din Romania s-au trezit si vor sa ne scape de E-urile periculoase. In realitate, proiectul scoate cateva E-uri, de ochii lumii, si adauga altele, mai nocive. In plus, actul normativ majoreaza considerabil canitatile maxime admise ale aditivilor din produsele alimentare.

Citește mai departe